Az sem jó, ha túl alacsony a vércukorszint

A túl magas vércukorszint ellenkezője a hipoglikémia. Rossz közérzet jellemzi az alacsony vércukorszintet és szükséges a kezelése.

Előfordulhat, hogy az ember vércukorszintje túlságosan alacsonynak bizonyul – ha egy véletlenszerű mérésről van szó csupán, ez az állapot még nem kóros. Normális állapotban is megtörténhet, hogy a vércukorszint a 3 mmol/l érték alá süllyed. Akinél azonban ez gyakori, ott gyanakodni lehet a hipoglikémiára: a teljes vénás vérből meghatározott cukorszint 3 mmol/l alatti. Ez a cukorbetegség nem tekinthető önálló betegségnek.

Azért jelentkezik, mert a vérben keringő cukrot a szövetek gyorsabb tempóban veszik fel, mint ahogy azt a szervezet képes bejuttatni a keringésbe. A glükózhiány akár eszméletvesztést is okozhat, ilyenkor ugyanis az agy sem kap elég energiát.

Mi okozza a hipoglikémiát?

Bizonyos vegyszerek, orvosságok is ludasak lehetnek, de ha túlzott inzulinhatás lép fel, vagy csökken a máj cukortermelő képessége, szintén kialakulhat. A májműködést károsító szerek közül valamennyi okozhat ilyen cukorbetegséget. Gondoljunk csak az alkoholra – igen veszélyes lehet, különösen a tömény italok.

shutterstock_14348211

Lehetséges, hogy valakinek daganata van, mely inzulint vagy ahhoz hasonló anyagot termel. A béta-sejtek daganatát, melyek inzulint termelnek, inzulinómának nevezzük, mely egy igen ritka tumorfajta. Létezik nem béta-sejt eredetű tumor is, emellett is létrejöhet a hipoglikémia.

Ha valaki mellékvesekéreg-elégtelenségben szenved, a hormonok kiesése miatt szintén kialakulhat a túl alacsony vércukorszint. Létezik reaktív hipoglikémia is – ebben az esetben normálisnak számít a vércukorszint, amikor az ember éhes, de miután evett, lezuhan.

Hogyan lehet észrevenni?

Az alacsony vércukorszint miatt szenvedő betegen olyan tünetek jelentkeznek, mintha rendkívül ideges és éhes lenne. Feszült, izzad, nem érzi jól magát, csapnivaló a közérzete. Más és más lehet azonban egyénenként a legjellemzőbb tünet. Muszáj ennie, ezzel emelkedik a vércukorszint. Ha mégsem jut ennivalóhoz, látása is homályossá válhat, koncentrálási zavar, zavartság lép fel, beszéde furcsa lesz, nem ejti jól a szavakat.

Lehet túlzottan álmos, de akár agresszív is. Ahogy feljebb már említésre került, az ilyen cukorbetegségben szenvedő ember akár az eszméletét is elveszítheti, ha sokáig nem jut ételhez. Ahhoz, hogy a betegség kiderüljön, a panaszok jelentkezése idején kell megmérni a vércukorszintet.

2wfdl10y

Problémát az jelenthet, hogy a kezdeti tünetek nem jellegzetesek – akár más betegség is okozhatja. Ha a beteg evés után van rosszul, olyankor kell megmérni a vércukorszintet, hogy biztosak legyünk abban, nem hipoglikémiáról van szó. Amennyiben beigazolódik a cukorbetegség, célszerű az okának kiderítése, majd pedig a kezelés. Fontos tudni a beteg kórtörténetét, van-e olyan betegsége, amely extra cukorfelszívódáshoz vezet.

Hogyan kezelhető?

A kezelés célja a vércukorszint rendezése. A problémával küzdő betegnél mindig kell hogy legyen gyorsan felszívódó cukor, például szőlőcukor! Igya meg vagy fogyassza el! Ha étkezés után jelentkezik a rosszullét, a beteg szokjon át a többszöri, kevesebb étel elfogyasztására.

Más kérdés, hogy ha inzulinóma áll fenn. Ilyenkor a daganatot kell eltávolítani, amelyet követően magasabb vércukorszint előfordulhat még egy ideig. A cukorszint helyreállásához akár 3 hétre is szükség lehet. Ha az inzulinóma rosszindulatú, rákos megbetegedésekkor alkalmazott kemoterápia ajánlott.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.