10 tipp a cukorbetegség megelőzése érdekében – 1. rész

Mit ne tegyünk, hogy elkerüljük a diabéteszt?

Senki sem szeretne diabéteszben szenvedni. Mégis, az emberek jó része sokat tesz érte. Íme azok a mindennapokban bőven előforduló szokások, melyek a kialakulásáért felelősek – és a tippek a cukorbetegség megelőzéséért.

A diabétesz egy igen kellemetlen állapot, amely a mindennapokban nagymértékben befolyásolja az ember normális életvitelét. Érdemes tehát tenni azért, hogy ne alakuljon ki szervezetünkben. De hogyan?

Íme azok a szokások, amelyek hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához.

1. Cukros üdítők fogyasztása: abban, hogy sokan túlsúlyosak, lényegesen nagy szerepe van a cukros üdítők fogyasztásának. Kutatók ezt 30 különböző tanulmánnyal támasztják alá. A gyümölcslé, az édes tea, a szokványos üdítő üres kalória, tápérték nélkül, s nem is telít. Ha szomjasak vagyunk, vizet igyunk, de az alacsony zsírtartalmú tej is jó választás. Ha pedig gyümölcslét innánk, válasszunk egy 100 százalékosat és álljunk meg fél-1 pohárnyi adagnál. Ez kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében.

Fotó: 123rf.com

2. A reggeli kihagyása: a cukorbetegséghez hozzájárulhat az is, ha kihagyjuk a reggelit – érthető, hogy sietünk felkelés után, azonban a reggeli valóban nagyon fontos étkezés a nap folyamán. A diabétesz megelőzéséhez célszerű reggelizni, nemcsak azért, hogy ne várjuk epekedve az ebédet – és legyünk addigra farkaséhesek. Ezen étkezés elmulasztása kitűnő előszoba a 2-es típusú diabétesz számára, ugyanis ha éheztetjük magunkat ebédig, láncreakciót indítunk el, amely megzavarja az inzulinszintet és a vércukorszint szabályozását.

Szánjunk időt egy egyszerű, kiegyensúlyozott étkezésre a vércukorszint csökkentése és a fogyás érdekében. Lehet a reggeli tojás, mogyoróvaj, friss gyümölcs, joghurt, teljes kiőrlésű pita vagy kenyér – ezek a jó reggeli alapjai.

3. A zöldségfélék kihagyása: a cukorbetegség megelőzése érdekében fontos, hogy ne maradjon ki étrendünkből a zöldség és gyümölcs. Számos zöldség segít a vércukorszint csökkentésében és a fogyásban is, különösen a keményítőt nem tartalmazó típusok: spenót, tök, paradicsom, brokkoli.

Amennyiben diabéteszben szenvedünk vagy a cukorbetegség megelőzése a célunk, a tányérunk felét mindig zöldségekkel töltsük meg. Így hozzájutunk a rostmennyiséghez, amire szükségünk van, hogy telítettnek érezzük magunkat, vércukorszintünk pedig egyensúlyban marad. A gyümölcsök tekintetében javasolt az eper és áfonya, melyek tele vannak betegségellenes antioxidánssal. Mérsékelik a vérnyomást és a károsító gyulladást, de javítják az inzulinrezisztenciát és hozzájárulnak a vércukorszint ellenőrzéséhez is.

Fotó: 123rf.com

4. A hal kerülése: sokat teszünk a cukorbetegség megelőzéséért, ha a burgereket és sültkrumplikat ízletes halfogásokra cseréljük. Ideje ezt a finom, sovány fehérjét hozzáadnunk étrendünkhöz. A laza, makréla, tonhal és a szardínia egyaránt gazdag Omega-3 zsírsavban, amely segít leszorítani a szívbetegség és a magas vérnyomás esélyét, s egészségesen tartja az artériákat. Így a cukorbetegség megelőzésére is ideális. Igyekezzünk heti két alkalommal enni halat. Kiváló fehérjeforrás még a csirke vagy a pulyka is, bőr nélkül. Jó választás a tojás, a tofu és a nem zsíros görög joghurt is.

5. Keményítőtartalmú szénhidrátok fogyasztása: amennyiben túl sok tészta, burgonya, fehér kenyér kerül tányérunkra, vércukorszintünk emelkedik, s szokásunk a kilóinkon is meglátszik majd. Fontos a keményítőtartalmú ételeket a tányér egynegyedére korlátozni. A megfelelő vércukorszint érdekében fehérről váltsunk teljes kiőrlésű pékárura.

A cikket folytatjuk.

Az 1-es típusú diabétesz már a méhben jelentkezhet

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php