Az 1-es típusú diabétesz már a méhben jelentkezhet

Meghökkentő felfedezést tettek a tudósok

A baba még a méhben lehet, de az 1-es típusú diabétesz már ebben az időszakában leshet rá, sőt kialakulhat a cukorbetegség – állapította meg egy új tanulmány.

Már akkor jelentkezhet az 1-es típusú diabétesz, amikor a gyermek a méhben van – mutatott rá egy új tanulmány a meghökkentő valóságra. A cukorbetegség ezen formája tehát a születés előtt kialakulhat.

Szakértők korábban úgy gondolták, az állapot csak akkor üti fel a fejét, amikor egy gyermek már elmúlt féléves.

Az új tanulmány azonban, melyet az Exeteri Egyetem kutatói vezettek, megállapította: az autoimmun betegség – mely akkor fordul elő, ha az immunrendszer megtámadja az inzulintermelő sejteket –kifejlődhet a világrajövetelt megelőzően is.

A szakemberek abban bíznak: az áttörést jelentő felfedezés hozzájárulhat az 1-es típusú diabétesz új kezelési módszereinek megtalálásához.

A cukorbetegség 1-es formája megelőzhetetlen autoimmun betegség, mely a leggyakrabban gyermekkorban alakul ki – a 2-es típusú diabéteszt többnyire a helytelen étrend okozza.

Fotó: 123rf.com

Egészen mostanáig azt hitték, a 6 hónaposnál fiatalabb gyermekeknél csupán újszülöttkori cukorbetegség alakulhat ki, amelyet genetikai mutáció okoz és nem az 1-es típusú diabétesz.

Ám a több mint 400 cukorbeteg gyermekkel készült, a Diabetologia szaklapban közölt tanulmány kiderítette, hogy akkor is kifejlődhet náluk a diabétesz, ha még nem érték el a féléves kort, s még a genetikai mutáció sem feltétele.

Ez az első alkalom, hogy egy autoimmun állapotot, melyet nem egyetlen genetikai mutáció okoz, ilyen fiatal gyerekeknél kimutatnak.

A kutatócsoport azt is felfedezte, hogy azoknak a kicsiknek, akik ilyen korán 1-es típusú diabéteszben szenvednek, az átlagosnál alacsonyabb a születési súlyuk.

Foto:123rf.com

Általában a magzat kezd el inzulint termelni a méhben, amely segíti növekedését. Ám az új eredmények azt sugallják, az 1-es típusú cukorbetegség mögött álló immuntámadás már a születés előtt megkezdődhet egyes csecsemőknél – ez pedig csökkent inzulintermeléshez és ennek következtében alacsonyabb születési súlyhoz vezet.

„Azzal, hogy kiderült, az 1-es típusú cukorbetegség az élet első hónapjaiban is jelen lehet, a fontos felfedezés megváltoztatja annak megértését, mikor támadhat az állapot, s mikor kezdhet rosszul működni az immunrendszer. Most össze kell raknunk, hogyan és miért alakulhat ki ilyen fiatalon az 1-es típusú cukorbetegség” – mondta dr. Elizabeth Robertson, a Diabetes UK kutatási igazgatója.

Hozzátette: kulcsfontosságú betekintést is nyerhetnek az 1-es típusú cukorbetegség okaiba, általánosságban és minden korosztályra nézve, ami elengedhetetlen lesz olyan kezelések kidolgozásához, melyek megállítják vagy megakadályozzák ezt az életet megváltoztató állapotot a csecsemőknél.

Foto:123rf.com

Dr. Matthew Johnston, az Exeteri Diabetes Kiválósági Központ (ExCEED) E3 kutató munkatársa az Exeteri Egyetemenről megjegyezte: ez a tanulmány bebizonyítja, hogy az 1-es típusú diabétesz az élet első hónapjaiban is jelentkezhet, s még a csecsemő születése előtt elkezdődhet.

Azt is kiderítették, hogy az ilyen fiatal korban diagnosztizált cukorbetegség összefüggésbe hozható az inzulintermelő béta-sejtek teljes pusztulásának gyors előrehaladásával.

Dr. Richard Oram, az Exeteri Egyetem és a Diabetes UK Harry Keen-kutató munkatársa hozzátette: munkájuk következő fázisában részletesebben tanulmányozzák az immunrendszert, s ez reményeik szerint segít megmagyarázni, hogyan lehetséges, hogy az 1-es típusú diabétesz már a méhben kialakuljon – s vajon ezek a felismerések új utakat nyithatnak-e a betegség megelőzésére vagy kezelésére a jövőben.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.