1-es típusú cukorbetegség – 2040-re megduplázódhat a betegek száma

Már így is sok a páciens, előrelejzések szerint azonban 2040-re világszerte 13,5-17,4 millióra nőhet az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma.

Megdöbbentő méreteket ölthet 2040-re az 1-es típusú diabétesszel küzdők aránya a világon. Ekkorra 13,5-17,4 millióra nőhet azoknak a száma, akiket érint a betegség – mutatott rá a The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban közzétett modellezési tanulmány.

Az előrejelzés szerint minden országban több lesz a páciens, a jelenlegi számokhoz képest, ami 8,7 millió. 

„Tanulmányunk eredménye komoly figyelmeztetés arra, milyen negatív következményekkel nézhetnek szembe a társadalmak és az egészségügyi rendszerek. Lehetőségünk van életek millióinak a megmentésére a következő évtizedekben. Ennek módja az 1-es típusú cukorbeteg-ellátás színvonalának emelése – beleértve az inzulinhoz és más alapvető szükségletekhez való egyetemes hozzáférés biztosítását -, valamint a diabétesz jeleivel és tüneteivel kapcsolatos tudatosság növelése, hogy lehetővé váljon a betegség diagnosztizálása, 100 százalékos arányban, minden országban” – mondta dr. Graham Ogle, a tanulmány társszerzője, az ausztrál Sydney Egyetem adjunktusa.

diabétesz, cukorbetegség

Fotó: 123rf.com

A modellezés alapján az Egyesült Államok, India, Brazília, Kína, Németország, az Egyesült Királyság, Oroszország, Kanada, Szaúd-Arábia és Spanyolország azok a helyek, ahol az 1-es típusú cukorbetegség a legmagasabb arányban van jelen. Ezekben az országokban fordul elő az 1-es típusú cukorbetegségek 60 százaléka globálisan nézve, ez valamivel több, mint 5 millió embert jelent. A modellezés arra is rámutat, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők 21 százaléka kisebb jövedelmű és alacsonyabb, közepes jövedelmű országokból kerül ki.

„A diagnosztizált emberek jelentős része alacsony és közepes jövedelmű országokban él. Ennek oka egyrészt, hogy nőtt a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, a fokozott tudatosság az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban, de lehet a gyakoribb diagnosztikai vizsgálatok következménye is” – mondta dr. Marilyn Tan, a kaliforniai Stanford Egyetem endokrinológiai klinikai docense, hozzátéve: a cukorbetegek számának előrejelzett növekedése annak tudható be, hogy javul a tesztelés és a diabétesz-kezelések száma is.

A jelek szerint a szakemberek jobb munkát végeznek a cukorbetegség és szövődményei kezelésében. 

Mielőtt az inzulin hozzáférhető lett volna, nem sokkal az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisa után meghaltak az emberek. A modern inzulinok, vércukorszint-ellenőrző eszközök és adagolórendszerek, oktatás és kiegészítő terápiák révén sokkal tovább élnek a diabéteszesek, így a prevalencia csak azáltal nő, hogy több cukorbeteg marad életben” – jegyezte meg Tan.

Hozzátette: bár a cukorbetegség előfordulásának növekedése a diabéteszesek várható élettartamának javulását jelezheti, az előfordulás növekedése problémás lenne.

inzulin, cukorbetegség

“A diabétesz valódi egészségügyi terhet jelent. Nehézkes kezelni a pácienseket/családokat, költséges a betegség kezelése az emberek és az egészségügyi rendszer számára egyaránt. Még lényegesebb, hogy növeli a morbiditást és a mortalitást, a cukorbetegség ugyanis – különösen, ha rosszul kontrollált -, számos szövődmény kockázatát emelheti” – mondta a klinikai docens.

A cukorbetegség megduplázza a szív- és érrendszeri kockázatot. Növeli az egyéb szövődmények, például szembetegségek, vesebetegségek, neuropátia és fertőzések rizikóját is.

Ezek az egészségügyi ellátás fokozott igénybevételéhez vezethetnek. Nő az igény a műtétekre, emelkedik a kórházi kezelések száma. A rosszul kontrollált cukorbetegek gyakran rosszabbul járnak, mint akik egészségesek. Hosszabb ideig tart esetükben a fertőzések javulása, a sebek begyógyulása. Az inzulin és a cukorbetegség elleni gyógyszerek, a vizsgálati kellékek és a diabétesz-technológia ugyancsak költséges. 

Noha korábban az 1-es típusú cukorbetegséget úgy tekintették, mint gyermekkorban kezdődő problémát, a modellezés rámutatott, hogy 2021-ben több felnőttnél diagnosztizálták a betegséget, mint gyermeknél. A diagnózist kapott páciensek átlagos életkora 32 év volt.

Olvasd el ezt is!

Mit, mennyit, hogyan? – Vásárlás okosan cukorbetegség esetén

Forrás: Adrina - napidoktor.hu