Mit, mennyit, hogyan? – Vásárlás okosan cukorbetegség esetén

A diabéteszben szenvedők számára másként néz ki egy élelmiszerbolt. Tisztában kell lenni azzal, mit fogyaszthatnak és hogyan, milyen mennyiségben. Íme egy vásárlási kisokos cukorbetegség esetén.

Kétségtelen, hogy a diabétesszel küzdőknek alaposabb tervezésre van szükségük, amikor vásárlásra kerül a sor. A 2-es típusú cukorbetegség megköveteli, hogy tisztában legyünk vele, mit ehetünk, mit tesz majd egy-egy termék a vércukorszintünkkel. Ehhez szükség van az orvos vagy dietetikus tanácsaira, de segíthet a megfelelő ételek kiválasztásában a keresgélés, kutatás is az interneten.

Nem kell azonban nagyon megijedni. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés az egyik legjobb módja a vércukorszint szabályozásának és a cukorbetegség kezelésének – amit valójában az egészséges emberek is követhetnének.

A személyes étrendben is szerepelhet bármi

Nem létezik lista olyan élelmiszerekről, amelyeket cukorbetegség esetén nem ehetünk. Kedvenc ételeink is lehetnek személyre szabott étrendünk részei, de a tápanyagok egyensúlyát meg kell találni.

A diabétesz tányér használata

Ehhez az egyik legjobb módszer a „diabétesz tányér”. Képzeljünk el egy centis tányért, amelyet három részre osztunk. Húzzunk egy vonalat a felére. Töltsük meg ezt a részt nem keményítő alapú zöldségekkel, ilyen például a spárga, brokkoli, karfiol, tök, kelbimbó, paradicsom.

A tányér másik felét osszuk ketté. Egyik felébe kerüljön szénhidrát, például barna rizs, teljes kiőrlésű tortilla, bab, gyümölcs, tej vagy joghurt. A maradék részre a fehérje jön: tojás, tofu, illetve sovány hús, például csirke, pulyka vagy hal.

A szervezet a szénhidrátot emészti meg a leggyorsabban, utána a fehérjét, majd a zsírt. Ha mindhármat együtt esszük, jóllakottnak érezzük magunkat és nem vágyunk nassolásra az előírt étkezések között.

A desszert más kérdés – cukorbetegség esetén a legjobb gyümölcsöt fogyasztani édességként. Manapság azonban számos süteményrecept áll rendelkezésre diabéteszesek számára és boltban is kaphatók ilyen édességek.

saláta, egészség, idős

Fotó: 123rf.com

Vásárlás cukorbetegen

Az első és legfontosabb tipp: készítsünk bevásárló listát. Az összetevők beszerzése során elsősorban a reggelire, ebédre és vacsorára koncentrálunk, de ha rágcsálnivalóra vágyunk, cukorbetegség esetén is fogyaszthatunk ezt-azt. Ilyen például a marék sótlan pörkölt dió vagy magvak; a humusz zöldségekkel; a bogyós gyümölcsök; a bébi sárgarépa avokádókrémmel (guacamole); és a kemény tojás.

Fontos, hogy diabétesszel a beszerzés során ne engedjünk az impulzusvásárlásnak. Ha meglátunk valami újdonságot, először ellenőriznünk kell, vajon mennyire illik bele az étrendünkbe.

Cukorbetegséggel is lehet hasonlóan étkezni, mint a család többi tagja – ugyanazt a fehérjét esszük például, de más körettel.

Mivel pakoljuk meg a kosarat?

Zöldségek: a legjobbak mindig a friss, szezonális zöldségek. A fagyasztott és a konzerv is jó választás, de csak amíg zöldség az egyetlen hozzávalójuk. A nem keményítőtartalmú zöldségek és a leveles zöldségek, mint a spenót, a kelbimbó és a brokkoli jobbak, mint a keményítőtartalmúak, például a zöldborsó, a kukorica, a burgonya és a tök. A konzerv zöldségeket érdemes átmosni és lecsöpögtetni, amikor kivesszük a dobozból.

Gyümölcsök: vásároljunk friss, fagyasztott, vagy saját lében tárolt konzervgyümölcsöt. Kerüljük azt, ami sziruppal, cukorral készül. A szárított gyümölcs és 100 százalékos gyümölcslé is jó lehet – fontos azonban figyelni a mennyiségre, mivel természetes édességük miatt ezekben is sok a szénhidrát.

Teljes kiőrlésű gabona: mindig győződjünk meg róla a címkén, hogy teljes kiőrlésű gabona az első és nagyobb mennyiségű összetevő a hozzávalók sorában.

Hús, baromfi és hal: a sovány húsokra koncentráljunk, s mindig az általunk ehető adag méretének megfelelően vásároljunk.

Igyunk vizet – az a legjobb.

Desszertek: cukorbetegség esetén a desszerteket jobb megtervezni, mint impulzusváráslásokra támaszkodni. Mivel diabéteszesen ismerjük az elfogyasztható adag méretét, ehhez ragaszkodjunk.

Mindig meg kell nézni a címkén, mi is van egy adott ételben. A szénhidrát mennyisége kulcsfontosságú cukorbetegség esetén, mert a szénhidrátok gyorsabban emelik a vércukorszintet, mint a fehérjék vagy a zsírok. Attól, hogy valami cukormentes, még mindig sok szénhidrátot tartalmazhat.

Tipp: soha ne vásároljunk éhgyomorra, mert könnyen impulzusvásárlás lehet belőle. Mindig szánjunk kicsit több időt a beszerzésre, hiszen a címkék áttanulmányozása miatt az tovább tarthat.

Ha segítségre van szükségünk, egy szakértő dietetikus támaszt jelenthet abban, mit és hogyan együnk, vásároljunk. A legfontosabb élelmiszereket is kiválaszthatjuk vele együtt ízlésünknek megfelelően.

Olvasd el ezt is!

Diabétesz – Így kerülheted el a fekély kialakulását a lábadon

Forrás: Adrina - napidoktor.hu