Ezt teszi velünk a cukormentes kóla 20, 40 és 60 perc után

A cukormentes kóla fogyasztása utáni egy órában ilyen folyamatok mennek végbe a fogyasztóban.

Niraj Naik gyógyszerész pontosan tudja, hogy a kólában található anyagok hogyan hatnak a szervezetünkre. Naik a Mirror ír kiadásának elárulta, hogy a cukormentes verzió elfogyasztása utáni egy órában milyen folyamatok mennek végbe bennünk.

Foto:123rf.com

20 perc után

Miután megittuk a cukormentes kólánkat, a szervezetünk nagy valószínűséggel „zsírraktározási módra” vált át. A gyógyszerész a Nurses’ Health Study tanulmányaira utal, amelyek szerint a kólafélék növelik a magas vérnyomás és a kettes típusú diabétesz kockázatát. Bár a cukormentes kólában kevesebb cukor van, vagy egyáltalán nincs benne, ennek ellenére van rá esély, hogy beindítja ugyanazokat a folyamatokat, mint a cukros verzió. 

A klasszikus kólához hasonlóan a diétás is kiválthatja az inzulintermelést, ami a fent említett raktározó üzemmódba állítja a szervezetünket.

– mondja Naik.

40 perc után

Naik szerint ha a szánkban sokáig jelen van az ital, még ha keveset is iszunk belőle, az rossz hatással lehet a fogainkra, arról már nem is beszélve, hogy a koffein és az aszpartám kombinációjának köszönhetően súlyos, drogfüggőséghez hasonló függés alakulhat ki. Ha rendszeresen kólázunk, akkor a felszabaduló excitotoxinoktól (serkentő hatású neurotoxinoktól) hamar kimerülhet az agyunk, ettől ingerlékenyekké és agresszívakká válhatunk.

Vitaminpótlás nyáron is – tippek, hogy milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyassz

60 perc után

Egy óra elteltével a fogyasztó éhesebb és szomjasabb lesz, mint korábban, és nagyobb valószínűséggel nyúl egy újabb cukros üdítő vagy valamilyen édesség után.

Soha nem csillapítja a szomjat, mivel inkább dehidratálja, mint hidratálja a testet. A létfontosságú víz hiánya gyenge koncentrációhoz és fáradtsághoz vezet.

– folytatta a gyógyszerész.

Forrás: RTL Klub


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.