Pörgesd fel az anyagcserédet!

Az anyagcsere, vagy más néven átalakítás, a táplálék oxigén felhasználásával történő elégését jelenti, miközben energia szabadul fel.

Sejtjeink végzik ezt a munkát, miközben képesek a tápanyagot felvenni és az élethez szükséges kémiai reakciókat elvégezni.

Minden sejtcsoport felelős valamiért. Savas környezetben immunrendszerünk sem működik megfelelően.

Az egészséges táplálkozás hatására immunrendszerünk megfelelően működik, a fehérvérsejtek megvédik szerveinket többek között a ráktól, úgy hogy megtámadják az elfajult sejteket és elpusztítják.

Ha a szervezet immunitása csökken, a fehérvérsejtjeink száma kevesebb lesz pont ott, ahol szükség lenne rájuk. Nem tudnak elbánni az egyre szaporodó burjánzó sejtekkel és ezek a mérgező sejtek daganattá alakulhatnak.

anyagcere

Gyermekekben még nagy az energiaszükséglet a növekedés miatt, azonban az életkor előrehaladtával, különösen 35 év felett már fokozatosan csökken, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebbet égetünk el. 10 évenként 2-3%-kal csökken az alapanyagcserénk.

Ahhoz, hogy megőrizzük korábbi testsúlyunkat, kevesebb energia bevitele vagy több energia felhasználása szükséges.

A férfiaknak az izomszövet nagyobb tömege, a zsírszövet viszonylag kisebb aránya illetve a férfi nemi hormonok jelenléte miatt mintegy 5-10%-kal nagyobb az alapanyagcseréjük, mint az azonos tömegű és testmagasságú nőknek.

A nagyobb testfelszín – a testmagassággal összefüggésben – szintén befolyásolja a metabolizmust. Nagyobb testfelszín esetén intenzívebb az alapanyagcsere a fokozott hőleadás következményeként.

Az is ismert, hogy minél kisebb a szervezetben a zsírszövet aránya, azaz minél nagyobb az izomtömeg, annál nagyobb az alapanyagcsere. Ezért kellene inkább megelőzni az elhízást, azaz a zsírszövetek aránytalan felszaporodását, mint folyamatos, kudarcokkal tarkított fogyókúrákat folytatni.

Már egészen csekély izommunka is feltűnően emeli az alapanyagcserét. Az alapanyagcseréhez képest az ülőmunka 50%-kal növeli, állás közben már 100%-kal is nőhet az energiaigény. Szellemi munkában az anyagcsere nem fokozódik, mert a központi idegrendszer nyugalomban is igen sok energiát glukózt! használ fel! Tehát nagyon fontos, hogy a szervezetünknek szüksége van a napi cukorbevitelre.

Anyagcsere fokozó megoldások

Sport

Tehát a fokozott izommunka, a sport segíti elő leginkább az energiafelhasználást illetve égetést. Az aktív, rendszeres mozgás közvetetten növeli az alapanyagcserét. Rendszeres fizikai aktivitás esetén ugyanis nő az izomszövet tömege. Mindemellett az izommunka olyan hormonális, idegi változást indukál, ami fokozza az alapanyagcserét. Megfigyelték azt is, hogy egy aktív sportolónak kb. 5%-kal nagyobb az alapanyagcseréje, mint az azonos nemű, testmagasságú és testtömegű inaktív személyeknek.

sport

Fontos tehát a helyes egyensúly megtalálása: a megfelelő anyagcsere-hatás érdekében mindenkinek ajánlott a napi rendszerességű cardio testmozgás, de hetente legalább 3x minimum 40 perces, légzés és pulzus számot 10%-val megemelő edzés. (90-100/perc pulzus) Nem feltétel azonban a személyi edzős vezetés, vagy fittnesstermek gépei.

Lehet futni, gyors-gyalogolni, kerékpározni, de egy jó kiadós séta enyhe emelkedőn éppúgy eléri a kívánt hatást. Ugyanakkor feltétlenül említést érdemel az utóbbi években egyre népszerűbb keleti mozgás-kultúra, többek között az indiai jóga, a kínai Qi -Gong és Tai Qi

Táplálék kiegészítők – un. “zsírégetők”

A zsírégető-hatóanyagok mindig is a táplálék-kiegészítő piac fókuszában voltak. Újabb és újabb hatóanyagok kerülnek kifejlesztésre és tűnnek el, helyt adva a következő generációnak.  A kavalkád oka az emberi természet, vagyis az, hogy az új, az addig ismeretlen mindig jobb, mindig reménnyel telibb.

Zöld tea

Hatásamechanizmusa: A zöld teában található un. polifenol katekinek antikarcinogén (azaz rák ellenes) és erősen termogenikus (epikatakin, epigalaktokatekin, epikatekin-gallát és az epigallokatekin-3-gallát) anyagcsere-fokozó hatással rendelkeznek. A zsírégető hatás alapja, hogy az EGCG gátolja a norephinephrine, nevű zsírbontást fokozó neurotranszmitter lebontásáért felelős enzim működését.

Emellett egészségjavító, immunerősítő hatású, az EGK3G antioxidáns ereje 25-100-szorosa a C- illetve E-vitamin hatóerejének. Un. teofilin nevű hatóanyaga pedig immunerősítő, egészségjavító és zsírégető hatással rendelkezik.

Koffein

Hatásmechanizmus: A központi idegrendszerre és a perifériás szövetekre egyaránt hatva, javítja a fizikai és a mentális teljesítményt, emellett pedig blokkolja a termogenezist gátló enzim működését, így fokozva a sejtanyagcserét és a zsírégetést. Használata, mint minden ilyen típusú kiegészítő elővigyázatosságot igényel.

?????????????

Szinefrin

Hatásmechanizmusa: Hasonlít az ephedrine-re, így a közvetlenül fokozza a sejt-anyagcserét s így a sejten belüli lipolízist- zsírbontást. Emellet étvágy elnyomó hatással is rendelkezik.

L-karnitin

Hatásmechanizmusa: Az l-karnitin funkciója a zsírsavak átjuttatása a mitokondrium falán, ahol energiaként elhasználódhatnak. Hiányában egyszerűen nem tudjuk a zsírsavakat elégetni, ráadásul fokozza a teljesítményt. Vegetárius diéta esetén bevitele nagy eséllyel elégtelen, így kiegészítése ilyen körülmények közt kötelező lehet.

Yohimbine

Yohimbine az Afrikai Pausinystalia yohimbe fa aktív hatóanyaga, az alfa-receptorok blokkolása útján segíti a zsírmobilizálást. Enyhe étvágynövelő hatása is van.

Guggulszteron

A guggulszteront a hagyományos indiai gyógyászatban pajzsmirigy alulműködésre alkalmazzák.

Hatásmechanizmusa: Javítja a pajzsmirigy működését, fokozva a termogenezist és így az anyagcserét és a zsírmobilizálást.

Anyagcsere fokozó étrend

Akkor járunk a helyes úton, ha az evés nem az életünk középpontja, de mégis élvezetet találunk benne. Fontos megtalálni az arany középutat: az egészséges és változatos étrend kerüli a túlzásokat! A hangsúly a minőségi étkezésen van!

Étkezzünk 2-3 óránként, mert:

– egy-egy étkezés vércukoremelő hatása kb 2-3 órára tart ki

azonos kcal mennyiséget több étkezésre elosztva fogyasztunk, többet tud a szervezetünk elégetni, mivel minden étkezésnek anyagcsere fokozó hatása van

– a napi szénhidrátmennyiség több étkezésre osztásával az egy-egy étkezésre elfogyasztott mennyiség csökken, így kisebb inzulin válasz

A kínai filozófia:

A gyógynövények természetük alapján lehetnek meleg, forró: yang természetűek – fokozzák a mozgást, az anyagcserét, vagy lehet hideg, hűvös: yin természetűek: beépítenek, lassítanak.

Hideg természetű növényi táplálékok (lassítanak) azok, melyek a földben fejlődnek ki és a föld hidegét és nedvességét hozzák magukkal – gyökerek, gumók, mint a répa, burgonya, a fejes saláta, káposzta. Állati eredetű táplálékok közül, a tej, a sajtok és a zsiradékok.

Meleg természetűek (gyorsítják az anyagcserét) azok, melyek a nap melegén érlelődtek, és az égből kapott energiákat hozzák magukkal, mint például a magok, a paprika, paradicsom, barack. Az Állati eredetű táplálékok közül ide tartozik a tojás, a hús és a hal.

Fogyokúrában választható csípős-melegítő ls vízható hatásuk miatt:

Póréhagyma, gyömbér, szegfűszeg, fahéj, ázsiai útifű, szerecsendió, galagonya, cayenne bors ginseng-erős méregtelenítő, tönköly-búza, sárgarépa, paszternák, fekete bab, borsó, sütőtök, zeller, alga, kecsketej és sajt, méz, jégcsap retek, rozmaring, citromfű, bazsalikom, kömény, kapor, oregáno, mustár

Egy-egy íz megválasztásánál sohase essünk túlzásokba, mert ha túlzásba visszük egy-egy íz fogyasztását, az szintén problémához vezethet. Túl sok édesség, pl. árthat a lépnek, annak ellenére, hogy az édes íz a léphez tartozik.

tea1

A CSÍPŐS ÉTEL KERINGTETI AZ ENERGIÁT, FOGYASZTÁSA EGYÉNI ÍZLÉS SZERINT MINDEN NAP JAVASOLT!

Vízhajtó hatású gyógynövények: zöldspárga, csalán-tea, kukorica bajusz tea, szőlő főleg a magja, uborka, görögdinnye mag, petrezselyem, zöld tea.

A spenót egyik legértékesebb zöldségünk. Ha okosan használjuk, egy sor kialakulófélben lévő betegségtől menthet meg. Akkor a legértékesebb, ha főzés nélkül, salátának vagy spenótlének fogyasztjuk. Antioxidáns hatása megvédi sejteket a szabadgyökök kialakulásától, szeléntartalma pedig még jobban támogatja ezt a hatást. Oxáltartalma segíti az emésztést. Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezek pedig fokozzák a zsírok és a szénhidrátok megemésztését.

Az akupunktúra sokféle betegség kezelésére alkalmas, így az emésztési problémákra is jelent megoldást. Diéta melletti akupunktúrás kezelés hosszú távon lehet eredményes. Éhségérzet csökkentése mellett elősegíti a felhalmozódott nedvesség távozását, a felgyülemlett méreganyagokat száműzi. A módszer során szervezetünk szabad energia-áramlását biztosítja, a kezelés lényege az anyagcsere gyorsítása, a zsírégetés fokozása és az éhségérzet csökkentése.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.