Új mutánsokat hozhat létre az új COVID-gyógyszer?

Hatékony az egyik amerikai Covid-gyógyszer, a másik az újabb mutációk miatt aggályos lehet

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) koronavírus elleni használatra vészhelyzeti engedélyt adott a Merck gyógyszergyár antivirális szerére, a molnupiravirra. A gyógyszer mérsékelten hatékony a vírus ellen, miközben több komoly kutató is arra figyelmeztet: elősegítheti az új, potenciálisan veszélyesebb variánsok születését, ráadásul akár rákkeltő is lehet, és születési rendellenességeket okozhat – számol be a 24.hu.

A Pfizer szintén vészhelyzeti engedélyt kapott paxlovid gyógyszeregyüttese ugyan hatásosabb, mint a molnupiravir, de itt meg a mellékhatásokra érdemes figyelni.

Fotó: 123rf.com

Lassan két éve próbálnak kutatók olyan gyógyszereket kifejleszteni a SARS-CoV-2 ellen, melyekkel kezelni lehet a fertőzést, és megállítani a vírus szaporodását a szervezeten belül. Eddig egyetlen szer sem bizonyult Szent Grálnak, különböző országok különböző gyógyszerkoktélokkal próbálják visszaszorítani a betegséget. Az amerikaiaknak most két új eszközük is van a harcban: az FDA a tavalyi év végén adott vészhelyzeti engedélyt a molnupiravirnak és a paxlovidnak. Ezeket a szereket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálja (itt és itt olvashat erről), de egyelőre hivatalos engedélyt a kontinensen még nem kaptak.

Kritika azonban már most érkezett bőven mindkét szerre, különösen a molnupiravirra, amelyet a Merck gyárt, és amelynek klinikai kutatási eredményei nem túl biztatók. Az első, részleges eredmények alapján még úgy tűnt, nagyjából 50 százalékban előzi meg a Covid miatti kórházba kerülést egy ötnapos kúra, idővel azonban kiderült, hogy ez a szám csak körülbelül 30 százalék körül mozog. Ehhez képest viszont a gyógyszer kockázatai nagyon jelentősek.

Fotó: 123rf.com

Igazi mutánsgenerátor lehet a gyógyszer

Michael Z. Lin orvos, a Stanford Egyetem biomérnöki és neurobiológiai tanszékének segédprofesszora a The Washington Times hasábjain fejtette ki, mi olyan aggasztó a molnupiravirral kapcsolatban, de kapott komoly kritikát a szer ugyanezekért a problémákért William A. Haseltine kutatótól is, aki közel két évtizedig volt a a Harvard Medical School és a Harvard School of Public Health professzora. Alapvetően két probléma van a Merck gyógyszerével: az egyik az, hogy mutagén szer, azaz potenciálisan születési rendellenességet és rákos megbetegedéseket is okozhat, a másik pedig az, hogy hatásmechanizmusa eredményeként hozzásegítheti a vírust az újabb és újabb variánsok kialakításához.

„A molnupiravir egy nukleozid analóg gyógyszer, azaz beépül a vírus-RNS-be, ott nagyon sűrűn hibákat okoz, és előbb-utóbb elpusztítja a vírust” – magyarázta a 24.hu-nak Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus. A szer gyakorlatilag képes a „haláláig mutálni” a vírust, a kórokozó reprodukciós képességét csökkenti egészen addig, amíg sikerrel nem jár – ha sikerrel jár, ugye. – „Ennek azért megvannak a veszélyei. A vírusban keletkezhetnek olyan mutációk is, amelyek túlélik ezt a kezelést, és elszabadulva újabb variánsok tömegét hozhatják létre.”

Fotó: 123rf.com

Mivel a Merck saját kutatási eredményei szerint is csupán 30 százalékban kerülhető el a kórházba kerülés a kezelés következtében, felmerül a kérdés, hogy a maradék 70 százalék szervezetében mi történik a gyógyszer hatására. Ha ugyanis ekkor nem sikerül hatékonyan elpusztítani a vírust (márpedig a kórházba kerülés ténye erre utal), az hosszú ideig jelen lehet a szervezetben, és mutálódhat annyira, hogy újabb, potenciálisan veszélyes variánsok szülessenek.

A molnupiravir-kúra öt napja alatt a beteg potenciális táptalaja az életképes mutáns vírusoknak.

A molnupiravirral kapcsolatban 30-50 százalékos hatékonyságról beszélhetünk, és csak nagyon meghatározott időszakban, a fertőzés elején érdemes alkalmazni. Sok kutató azt gondolja, hogy mivel nem véd tökéletesen, a vírusok egy része megússza a kezelést, közben meg nagyon sok vírusmutáció keletkezhet, ezért a szer inkább veszélyes, mint hasznos lehet. Az FDA szerint az első kísérletek azt mutatják, hogy ilyen mutációk nem keletkeznek, de azt nem tudhatjuk, hogy ha a gyógyszert nagy tömegben alkalmazzák és sok variáció jön létre, akkor mi történhet” – mondta Sarkadi Balázs.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Áttörést hoz a Pfizer Covid-tablettája?

Forrás: https://napidoktor.hu/index