Áttörést hoz a Pfizer Covid-tablettája?

A Paxlovid 89 százalékkal csökkenti a súlyos betegség és a kórházba kerülés kockázatát, sőt a COVID omikron variánsa ellen is hatásos lehet.

Rendkívül ígéretesnek tűnik a Pfizer koronavírus elleni, szájon át szedhető tablettája. Az amerikai cég keddi közleménye szerint, ha a tünetek megjelenését követő három napban kezdik alkalmazni, akkor a Paxlovid 89 százalékkal csökkenti a súlyos betegség és a kórházba kerülés kockázatát. Nincs nagy különbség akkor sem, ha a tüneteket követő öt napon belül kapja a készítményt a beteg, ebben az esetben 88 százalékos a szer hatékonysága – számol be a Hvg.hu.

Ez azonban még nem minden, laboratóriumi vizsgálatok szerint ugyanis a vírus szaporodását gátló gyógyszer az omikron variáns ellen is véd.

Biztosak vagyunk abban, hogy ha engedélyezik vagy jóváhagyják, ez a lehetséges kezelés kritikus eszköz lehet a járvány elfojtásához” – írta közleményében Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

A Pfizer idén november 16-án nyújtotta be a Paxlovid engedélyérelmét az amerikai gyógyszerhatóságnak a szájon át szedhető tablettájára, magas kockázatú betegek számára. Az újabb, most bejelentett eredmények minden bizonnyal erősítik pozíciójukat, ami azt is jelentheti, hogy az Egyesült Államokban már néhány héten belül elérhető lehet a készítmény.

A kísérleteket 2246 oltatlan, magas kockázatú önkéntesen végezték. A Pfizer közleménye szerint a Paxlovid tablettát kapók 0,7 százaléka került kórházba koronavírussal, de senki nem halt meg. A placebót kapók között ugyanez az arány 6,5 százalék volt, és közülük voltak elhunytak is.

Egy másik kísérletben a Pfizer alacsony kockázatú embereket is vizsgál, köztük oltottakat is. Köztük 70 százalékkal csökkentette a tabletta a kórházba kerülés kockázatát. Az önkéntesek mindkét csoportban a koronavírus delta variánsával fertőződtek meg, de a Pfizer szerint a laboratóriumi kísérleteik azt mutatják, hogy a gyógyszer az omikron ellen is nagyon hatásos.

Fotó: 123rf.com

A Pfizer idén 180 ezer adagot tudna gyártani a tablettából, de jövőre már 80 millióra növelnék világszerte a gyártást.

A Paxlovid egyébként olyannyira hatásosnak bizonyult a kísérletek alatt, hogy a kipróbálását idő előtt abbahagyták, mert nem tehették meg a kontrollcsoportban lévő betegekkel, hogy ők ne kapjanak a készítményből. Ez nem mindennapos, de nem is példátlan a gyógyszerkutatások gyakorlatában.

Nem a Pfizeré az egyetlen koronavírus elleni tablettája, a Merck készítménye azonban kevésbé jó eredményeket produkált. A Molnupiravir a világ első szájon át szedhető Covid-gyógyszereként lett ismert, és akkor egy kifejezetten hatékony készítménynek tűnt. A szakértők akkor azt mondták: a tabletta legalább 50 százalékkal csökkenti a Covid–19 okozta kórházi kezelés kockázatát. Egy még újabb vizsgálat után azonban rosszabb eredmények érkeztek: a fenti arány 30 százalékra zuhant, amit a kutatók „elég gyengének” neveztek.

Olvasd el ezt is!

Aggodalomra is okot ad a Covid-elleni tabletta

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.