Tippek – óvjuk meg a gyerkőcöt az influenzától!

Az eddigi enyhe időjárás nem csak a szabadidős tevékenységeknek kedvezett, de a vírusok és baktériumok szaporodásának is, így így a hirtelen beállt hidegben sokkal könnyebben megfázunk. De mit tehetünk ilyenkor saját és gyermekeink védelmében? Szerencsére az influenza ellen természetes módszerekkel is lehet védekezni.

A megelőzés a legfontosabb: kiegyensúlyozott táplálkozás + vitaminok

A helyes táplálkozásra való nevelés alapvető feladatunk szülőként, persze ehhez nekünk is példát kell mutatni. Vitamin kiegészítésre a gyerekeknek is szüksége van, akárcsak a felnőtteknek. Legjobb, ha olyan vitaminokkalerősítjük a kicsik szervezetét, amelyek természetes és ellenőrzött összetevőkből készültek.

Multivitaminból érdemes rágótablettát vagy folyékony kiszerelésőt választani, hiszen a csöppségek általában nehezen nyelik le a tablettákat. Fertőzés esetén, vagy ha a környezetben sok beteg van, akkor nyugodtan adhatunk napi 500 mg C-vitamint is a gyereknek, amit mindig valamilyen gyümölcs elfogyasztása kövessen, mert a bennük található flavonoidok segítik a felszívódást.

Az omega 3 zsírsavak nemcsak gyulladáscsökkentı, hanem idegrendszert támogató hatásuk miatt is nélkülözhetetlenek, ezért bevitelük minden életkorban javasolt.

Stressz csökkentés, szórakozás, sport

Az immunrendszer erősítése, jobban mondva harmonikus mőködésének támogatása összetett feladat. A stressz csökkentése ebből a szempontból is kiemelt fontosságú. Márpedig gyerekeket ugyanannyi stressz éri, mint minket. Szakítsunk időt az együtt eltöltött percekre, játékra, sok nevetésre, még ha azt nehéz is belezsúfolni az óvoda/iskola és a lefekvés közötti idıbe.

shutterstock_38226010 (1)

Ide tartozik az erőszakos filmek, játékok korlátozása is, mivel azok számos tanulmány szerint azonnal csökkentik a szervezet védekezı képességét. A rendszeres mozgás szintén javítja az immunrendszer állapotát, és megfelelı öltözetben igenis ki kell menni a szabadba, még ilyenkor, télvíz idején is.

A bélflóra egyensúlya, probiotikumok

Az immunműködések megfelelı támogatása a bélrendszerben kezdıdik. A bélflóra egyensúlya ugyanis meghatározza az immunrendszer állapotát. Ebből a szempontból a legfontosabb a cukrok, édességek és finomított szénhidrátok kerülése – mivel ezek direkt módon támogatják a „rossz” bacik növekedését -, és a rostdús táplálkozás elıtérbe helyezése.

Sok probiotikum létezik a piacon. A probiotikus joghurtok sem jelentik a legjobb választást, a reklámokban látható egykomponensű termékekről már a gyermekorvosok is lebeszélik a szülőket. Ezek a probiotikus joghurtok egyféle, szaporodásukban már gátolt baktérium törzseket tartalmaznak, így érthető, miért nem savanyodnak meg, miért nem változik meg az állapotuk az eltarthatósági időn belül a boltok hűtőpultjaiban.

Ezek helyett inkább komplex törzseket adjunk a gyereknek, méghozzá kéthavonta kúraszerően (antibiotikum kezelés után min. 2 hétig). Léteznek joghurtkészítésre alkalmas porok, melyekből tényleg „élı” és hatékony joghurt készíthető. Ezekből 2-3 havonta végzett 10 napos kúra nemcsak az influenza szezonban, hanem egész évben javasolt.

beteg gyerek2

Ha már megtörtént a baj: beteg a gyerek

Krónikus orrfolyás esetén fontos az enyhén sós orrcseppek alkalmazása, hogy megelőzzük a középfülgyulladást. Az elhúzódó orrfújást, krónikus melléküreg gyulladást kezelhetjük lágylézerrel is, illetve nagyon hatásos lehet 20-30 alkalmas Indiso terápia is.

Láz esetén alkalmazzunk hűtőfürdőt: először meleg fürdővel indítsunk, aztán fokozatosan hűtsük le. Jobb, ha a gyermek tovább ül egy 30-34 fokos vízben, mint hogyha 2 perc után kipattan a langyos, már-már hűvös vízből.Lázat csak 38,5 fok felett csillapítsunk.

Habár a paracetamol elterjedt, májkárosító hatása miatt ne ez legyen az elsőszámú választás. Gyógyszeres kezelés mellé érdemes homoktövis cseppet adni a kicsinek, mert ez segíti a gyógyszerek gyorsabb lebomlását. Ilyenkor ajánlatos kamillateával is inhalálni, vagy kipróbálhatjuk azt az ősi praktikát is.

Például félbevágott fekete retekbe tegyünk mézet, majd 10 perc állás után kanalaztassuk ki a gyerekkel a tartalmát. Fontos tudni azt is, hogy hiába teszünk a gyerek forró teájába citromot, annak C-vitamin tartalma 65 C° fölött megsemmisül! A langyos teát késhegynyi C-vitamin porral is savanyíthatjuk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.