Mitől híznak a gyerekek?

Alaptalannak bizonyultak azok a korábbi brazil kutatási eredmények, melyek kapcsolatot mutattak ki a császármetszéssel történő világra jövetel és a túlzott súlygyarapodás között.

Néhány tudós korábbi feltételezése alapján az összefüggés hátterében az állhat, hogy az így született csecsemők nincsenek kitéve a szülőcsatornában található baktériumoknak.

A legutóbbi vizsgálatok azonban – melyeket Fernando Barros, a brazíliai Pelotas Katolikus Egyetemének munkatársa és kollégái végeztek – rácáfolnak ezekre a korábbi nézetekre. Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett tanulmány során Barros és csapata olyan Dél-Brazíliában született gyerekek adatait nézte át, akik 1982-ben, 1993-ban vagy 2004-ben születtek. Az összesen több ezer gyerek fejlődését addig követték nyomon, amíg a legidősebb el nem érte a 23 éves kort.

Az eredmények alapján először valóban úgy tűnt, hogy a császármetszéssel világra segített gyermekek nagyobb százalékban voltak túlsúlyosak, mint a természetes úton születettek, ám ez a különbség azonnal köddé vált, amint más körülményeket is – például a család jövedelmét, a születési súlyt, az iskolázottságot, az anya súlyát, korát, illetve azt, hogy dohányzik-e – is figyelembe vették a szakemberek.

shutterstock_61469758

A mostani vizsgálati eredmények azért is igen jelentősek, mert a 2009-es adatok alapján Brazíliában az újszülöttek több mint fele császármetszéssel jött világra, és már az Egyesült Államokban is harminc százalék fölé emelkedett az így születettek aránya.Magyarországon ma körülbelül minden harmadik baba születik császármetszéssel.

Dr. David Ludwig, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa úgy véli, a korábbi kutatások azért voltak félrevezetőek, mert nem vettek figyelembe elég szempontot. Barrosszal együtt azonban mindketten azon az állásponton vannak, hogy továbbra is csak indokolt esetben döntsenek a nők a császármetszés mellett, hiszen – ha a gyerekek elhízottságának mértékét nem is növeli ez az orvosi beavatkozás – más kockázati tényezőket továbbra is magában hordoz.

Forrás: