Terhesség és kívánósság: miért nem bírom a kedvenc ételeimet?!

A várandósság időszakában bizony érnek minket meglepetések. S az csak az egyik, hogy olyan élelmiszerek kapcsán tör ránk a kívánósság, amiket korábban nem ettünk, ellenben a kedvenceink okozhatnak problémát: meghökkenve tapasztalhatjuk, hogy nem szívesen ennénk meg azokat.

Mindenki hallhatott már arról, hogy a terhesség időszakában a nők meglepő ételeket kívánnak meg – akár éjszaka is képesek felkelni egy savanyú uborkáért vagy jégkrémért, dinnyéért vagy chipsért.

Van azonban egy másik oldala is a kívánósságnak. Lehet, hogy a kedvenceinkre, még a reggeli tejeskávéra sem bírunk ránézni, pedig régebben el sem tudtuk kezdeni nélküle a napot. Lehet, hogy nem tudunk végigsétálni a kávézóban, ahová jártunk, annyira zavarnak az illatok.

A terhesség idején a kismamák felénél fordul elő, hogy ilyesmit tapasztalnak. Hirtelen nem képesek már bizonyos ételeket megenni, még ha szeretik is azokat.

„Az embereknek különféle mániáik vannak az ételek kapcsán, mindenkinek más – mondta el Jennifer Wu, orvos, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza. – A feketekávé az egyik, amely ellenszenvet válthat ki. De kismamaként a húst, a tojást, a fűszeres és a zsíros ételeket is gyakran nem kívánja egy nő.”

Ha ellenérzései vannak az ételek kapcsán, jellemzőek a reggeli rosszullétek is, a hányinger, hányás, amelyek nemcsak a nap korai időszakában fordulnak elő. Az élelmiszerekkel kapcsolatos viszolygás és a rosszullét többnyire egy héten belül jelentkezik, általában az első trimeszter során.

S noha a terhesség első felében jellemző a kívánósság, illetve bizonyos ételek elutasítása, akár 9 hónapon át, vagy azután is fennállhat. Eltűnhet, majd visszatérhet. A kívánósság máig a terhesség egyik rejtelme.

„Senki sem tudja pontosan, miből is származik ez – fejtette ki Anjali Kaimal, orvos, a Bostoni Massachusetts Általános Kórház magzati egészség-specialistája. – A dolog valószínűleg a hormonoknak köszönhető, ahogyan sok más a terhesség alatt. A HCG-hormont tartjuk a legesélyesebbnek.” Ez a hormon a legmagasabb szintjét a várandósság első szakaszában éri el, a 11. hét környékén, majd csökkenni kezd a szint. Ilyenkor jellemző leginkább a hányás, hányinger is a kívánósság mellett. Tehát lehet összefüggés.

Más hormonok lehetnek ugyanakkor felelősek a szagok, illatok másként érzékelésében.

„A várandósság alatt a nőknek kifinomultabb a szaglásuk, ízlelésük – bármi, aminek kicsit rossz a szaga, hányingert válthat ki – mondta Jennifer Wu. – De ez sem egy kőbe vésett szabály.”

A hormonális változások következtében több nyálat is termel a szervezet. Ez önmagában kissé „fémes” ízt okoz a szájban, s sokan emiatt sem kívánnak bizonyos ételeket. Sőt, akár az étvágyuk is elmehet – mondta dr. Anjali Kaimal. Bizonyos élelmiszerek elutasítása a szakemberek szerint a megkergült hormonok mellékhatása.

Más magyarázata is lehet viszont a kívánóssággal szemben annak, hogy egyes ételekre rá sem bír nézni a kismama: érzése szerint ezek sem neki, sem a magzatnak nem tennének jót.

Különös ugyanakkor, hogy azoknál a nőknél, akiknek vannak reggeli rosszulléteik, kisebb a vetélések, halvaszülések, koraszülések száma.

A terhesség első 3 hónapjában, amikor a kívánósság vagy éppen ételek elutasítása jellemzőbb, a baba a leginkább érzékeny növekedési szakaszában van.

„Csupán az a lényeges, hogy olyan tápanyagokat ne utasítson el a szervezet, amelyre szüksége van, főleg ebben az időszakban – tiszteletben kell tartani, hogy bizonyos dolgokat nem kívánunk, de az étrendből fontos dolgok nem hiányozhatnak – mondta dr. Kaimal.

Természetesen, az étrend-kiegészítők segíthetnek, ha a kismama éppen nem szeretné megenni a halat, vagy a vasat vörös húsból. Ezekben ugyanis értékes tápanyagok vannak.

„A legokosabb, ha a testünkre hallgatunk – ajánlotta Jennifer Wu. – A megfelelő kalóriamennyiségnek és a tápanyagoknak is meg kell lenniük.”

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.