Téli jégvarázs: fagyott szappanbuborék

Nincs szebb látvány a téli jégvarázsnál. Mi is hozzátehetjük a magunkét ehhez a csodához, csak fújjunk szappanbuborékot a dermesztő hidegben!

téli jégvarázs

Újra itt a hideg és nem csak úgy ímmel-ámmal, hanem teljes valóságában. Dermesztőek az éjszakák, jégcsapok lógnak az ereszekről, szállingózik a hó, ismét fehérbe fordult a táj. Mindenki a tavaszt várja már… tudom. De tél van. Próbáljuk meg hát élvezni! Csak pár nap és úgyis véget ér.

Mit lehet ilyenkor mondani, minek van elég bűvereje, ami ráveszi a gyerekeimet, hogy kidugják az orrukat a lakásból?! Hát, persze! A jégnek. De a fővárosban elég kevés olyan hely van, ahol természetes formájában fordul elő a jég, hacsak mi nem csinálunk. De őszintén? Valahogy nincs kedvem beáldozni a tizenkét év várakozás után gondosan kialakított erkélyünket egy ideiglenes korcsolyapályáért.

Akkor?

Adjunk a gyerekek kezébe szappanbuborékfújót! Télen? De hát azonnal megfagynak a buborékok… Igen, pontosan! És nincs is ettől jobb móka, a gyerekek pedig észre sem veszik az idő múlását a négy falon kívül, teljesen elbűvöli őket a természetes jégvarázs.

Oké, kell hozzá egy kis szerencse is – nevezetesen mínusz 7 Celsius fok alatti külső hőmérséklet -, de ha az megvan, onnantól nincs megállás.

A dermesztő hidegen kívül ehhez a jeges csodához nem szükségeltetik más, mint jó meleg öltözet, sapka, sál, kesztyű, jó szappanbuborék és sok-sok türelem. Öt gyerek mellett nekem egyebem sincs…

Ha felkészültünk az elkerülhetetlenre és minden tárgyi (kellő mennyiségű folyadék és szívószál), valamint élő emberi (múmiává csomagolt gyereksereg) feltétel adott a mókához, akkor akár hozzá is kezdhetünk a játékhoz és megnézhetjük, hogy az apró, vízből született gömbök hogyan alakulnak csodálatos, szebbnél szebb formákká a didergető időjárásnak köszönhetően.

Jéggé fagyott szappanbuborék

téli jégvarázs

Hozzávalók

  • 5 dl langyos víz
  • 2,5 dl mosogatószer
  • 3 evőkanál glicerin (erősebb fagy esetén 5-6 evőkanál glicerint is tehetünk bele, ennek köszönhetően masszívabb lesz a gömbünk, de nehezebben is fagy meg)
  • 1 teáskanál cukor

Elkészítés

  • lassan adagolva adjuk a langyos vízhez a mosogatószert (a legegyszerűbb, “őskori” változat)
  • tegyük bele a glicerint és a cukrot is
  • óvatos mozdulatokkal keverjük össze, ne habosítsuk fel
  • pihentessük a keverékünket 24 órán át
  • közvetlenül a használat előtt óvatosan rázzuk össze

Ahogy a hópelyhek, úgy minden jéggömb is teljesen egyedi, nem találunk közöttük két egyformát. Mivel nagyon törékeny dologról beszélünk, ezért gyakran megesik, hogy megolvad vagy eltörik a jéggömb, de pánikra semmi ok, mert ebben az állapotában is bámulatos látványban lehet részünk.

téli jégvarázs

Tipp

  • mindenképpen hideg, de szélvédett helyen próbálkozzunk a buborékfújjással, mert a a légmozgás könnyen felkapja és kipukkasztja a vékony hártyát
  • válasszunk hideg, havas felületet a fújáshoz, ott könnyebben megy végbe az átváltozás, tekintve, hogy alulról is hideget kap a buborék

Forrás: Mom with Five