Hull a hó és hózik: jégkoszorú házilag

Hó és jég. A tél maga. A leghidegebb évszak csodája. Megidézéséhez nem kell sok, egy házilag készült látványos jégkoszorú pont megteszi.

jégkoszorú házilag

Egy nappal ezelőtt már azt hittem, hogy végleg búcsút mondunk a télnek. Aztán kiderült, hogy nem. Sőt! Néhány óra leforgása alatt nagyot fordult az időjárás. Még egyszer, valószínűleg utoljára.

Szakadó hóesés, fagyos reggel és éjszaka – a nappalról ne is beszéljünk! -, ujjongó gyerekek. Mert a gyerekeim szerint a tél akkor az igazi, ha van hó és jég. Ebben bizony egyet kell értenem velük. Ráadásul sokkal könnyebb őket kicsábítani a természetbe, ha csak egy talpalatnyi jeget is fel tudok mutatni a parkban, ahol kedvükre kicsúszkálhatják magukat.

Bár arra a felvetésükre, hogy csinálhatnánk az erkélyünkön egy korcsolyapályát, határozott nemet mondtam – nem is értem miért, megjegyzem, ők sem -, de akkor is szerettem volna valami olyasmivel meglepni őket, amely kielégíti jeges rajongásukat. Na, nem korcsolyapálya nagyságban….

Mire jó a jég a csúszkáláson és az italhűtésen kívül?

Kiváló dekorációs forrás. Bizony ám! Jó-jó, beltéren nem (vagy nagyon korlátozott mértékben), inkább kültéren alkalmazható, de a téli szürkeségben ki ne örülne bármilyen színes dísznek, amellyel feldobhatja mondjuk a csupaszon árválkodó balkonját, hogy mégiscsak úgy tűnjön: télen is van élet és Tél tábornok nemcsak a mogorva arcát tolja mindig elénk.

Miről beszélek? A házilag elkészíthető jégkoszorúról!

Ennek az igen egyszerű, de annál látványosabb dísznek az elkészítésével nemcsak a jég bűvöletében élő gyerekeimnek kedvezhetek, hanem az erkélyünket is igen egyszerűen és költséghatékonyan dekorálhatom, ha már a virágok egyszer és mindenkorra kifagytak a balkonládákból. Ráadásul a jégkoszorúhoz szükséges díszítő alapanyagok beszerzésével még a gyerekeim friss levegőn való átmozgatásáról is gondoskodom. Mondom én, hogy ez egy csoda!

A jégkoszorú elkészítése sok kézügyességet nem igényel és az elkészült darab látványa mindenkit elbűvöl.

Jégkoszorú házilag

jégkoszorú házilag

Hozzávalók

  • kuglóf forma
  • színes bogyók, gyümölcsök (áfonya, gránátalma magja, szeletekre vágott lime, narancs stb.), zöldségek, kisebb örökzöld ágak, termések, nagyobb gyöngyök, apró tobozok, zsenília pomponok
  • víz
  • ételfesték (opcionális)
  • szalag/spárga

Elkészítés

  • az előkészített formát töltsük meg körülbelül a feléig vízzel és  tegyük ki a hidegbe, hogy megfagyjon (ha nincs elég hideg, akkor a dugjuk a fagyasztóba az edényt néhány órára)
  • Kísérjük figyelemmel a fagyási folyamatot, hogy a “belevalókat” időben tudjuk hozzáadni (a legjobb, ha akkor tesszük a vízbe a dekorációs elemeket, amikor a folyadék már elkezdett kásásodni, így a termések, apró tárgyak nem fognak a forma felszínén úszkálni, hanem a helyükön maradnak)
  • várjuk meg, amíg a víz teljesen megfagy, majd csurgassunk egy kis meleg vizet a formára, hogy könnyedén kivehessük belőle a jégkoszorúnkat
  • fűzzük szalagra, spárgára az elkészült művet és gyönyörködjünk benne olvadásig

jégkoszorú házilag

Tipp

  • a látvány fokozására használhatunk ételfestéket is a jégkoszorúhoz, de ebben az esetben nagyon figyeljünk arra, hova tesszük a koszorút: nagyon nem mindegy ugyanis, hogy hol olvad el és a színezett lé a fehérre festett házfalra/ajtóra csurog-e vagy egy fa alatt pettyezi-e össze a talajt.

Forrás: Mom with Five