Tea, mint szelíd „gyógyszer”

A teáknak sokan csak a citromos változatot ismerik és pirítós mellé, kiegészítőnek fogyasztják, pedig a növényi forrázatok ennél jóval többet tudnak!

A gyógyteák áldásos hatásairól könyvek százai jelentek már meg, és egyetlen cikkben lehetetlen is összefoglalni minden növény minden egyes tulajdonságát, de talán kedvcsinálónak elegendő ez a pár sor is. Emellett néhány általános tippet adunk az alábbiakban a gyógyteákkal kapcsolatosan.

rooibos-tea

Noha a gyógyteákban sem a hatóanyag mennyiségét, sem annak erősségét nem lehet összehasonlítani sem a gyógyszertári szerekkel, mégis nagyon elterjedt tévhit, hogy bármikor, bármennyit és bármennyi ideig lehet inni belőlük. Az egyik legnépszerűbb növényi forrázatunk például a csalántea, amelyet előszeretettel használunk vértisztító hatása miatt, de általános tisztítókúrák és böjtök során is gyakori kiegészítő.

Ám ha napi 3-4 csészénél többet, vagy 2-3 hétnél hosszabb ideig fogyasztjuk, kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatunk: gyomorfájdalom, bőrkiütések, sőt, extrém esetben szívpanaszok is jelentkezhetnek! A csalán ugyanis rendkívül erős tisztító növény, szervezetünkből a szív működéséhez elengedhetetlen káliumot is „kimossa”, mint ahogyan számos egyéb ásványi anyagot, sőt, a bélflórára is rossz hatással van. Csak kúraszerűen használható, 2-3 hét után ugyanennyi szünetet kell tartani!

herbal_tea

Kellemes fűszerként is használjuk, de szintén kedvelt gyógytea készülhet a borsmentából. Ez a görcsoldó és nyugtató hatású ital egyben kiváló nyári hűsítő is, felfúvódásra, nőknek pedig menstruációs panaszokra is hatékony ellenszer. Utóbbira jól használható a cickafarkból készült tea is.

Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt isszuk a kamillateát, igaz, ezzel vigyázni kell, mert sűrűre főzve hányingert okozhat, nagy mennyiségben pedig a vérzés kockázata is megnő! Összességében tehát a gyógyteáknál érdemes odafigyelni arra, hogy hiába enyhébbek a hatásaik, mint bármely gyógyszertári készítménynek, és hiába nincs hosszadalmas lista mellékelve a nem kívánt hatásokról, attól még ugyanúgy léteznek, legfeljebb kevésbé intenzíven!

tea4

A gyógyteák nagy általánosságban nem akut problémák ellenszereként használatosak: fájdalomcsillapításra, rosszullétre érdemes még addig bevenni-bevetni, míg nem erősödnek a tünetek, később már nem biztos, hogy hatásos lesz! Egyes gyógyhatású teákat praktikus kúraszerűen fogyasztani, az életmódba beépítve hosszú távon fejthetik ki hatásukat (lásd: csalántea).

Arra pedig különösen oda kell figyelni, hogy milyen forrásból szerezzük be ezeket a szelíd „gyógyszereket”, a legjobb gyógynövény is ártalmas lehet, ha ellenőrizetlenül gyűjtik be és belekeveredik egy-egy oda nem illő növény, vagy ha a civilizáció melléktermékei telepednek meg a leveleken. A legjobb, ha kifejezetten az ellenőrzött gazdaságból származó és a minőségre adó márkákat fogyasztjuk! Egészségére!

Forrás: https://napidoktor.hu/