Szájüregi allergia – Rúzs, fogkrém és fogtömés is okozhatja

Kellemetlen viszketés, szájszárazság, égő, csípő érzés, sebek vagy fekélyszerű elváltozások? Szájüregi allergia is okozhatja.

A szájüregben, vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek néhány lehetséges kiváltó okát vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész főorvos segítségével.

Pattanások, berepedezett szájszélek

Főként az ajkak-, torok- és szájszárazság formájában megnyilvánuló allergiás tünetek okozója lehet a fogkrém, az ajakápoló, rúzs, szájfény egyik, vagy több összetevője. A tünetek az ajkak környékén és az orr körüli területen is jelentkezhetnek: kiütések, pattanásra emlékeztető dudorok, apró sebek, a szájszélek berepedezése okozhatnak panaszt. A kiváltó ok a termékekben felhasznált adalék-, vagy ízesítő anyag: borsmenta, fodormenta, fahéj, de sok esetben a fluorid a felelős a tünetek megjelenéséért. A kozmetikumok szintén hasonló panaszokat okozhatnak. A sminkszerekben található összetevők, színezőanyagok, de a rúzstok fémtartalma, vagy a gyöngyházfényt eredményező bizmut miatt is megjelenhetnek a tünetek.

fogaszat

Ételadalék is okozhatja

“Panaszok esetén javasolt allergia vizsgálatot végeztetni, így a felelős könnyen beazonosítható” – javasolja dr. Balogh Katalin. – “A száj környékén, vagy testszerte jelentkező bőrpírt, csalánkiütést a kozmetikumok mellett valamilyen ételadalék is kiválthatja. A tünetek megszűnéséhez lényeges az allergén pontos azonosítása, a továbbiakban az allergiavizsgálat eredményétől függően kell majd az adott összetevőt tartalmazó terméket lecserélni, vagy bizonyos ételek fogyasztását mellőzni a javulás érdekében.”

Fogászati kezelés után is jelentkezhetnek allergiás tünetek

A fogászati allergiákat két csoportba soroljuk: a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók, illetve a késői, több hét, hónap vagy akár év múlva megjelenő allergiák. A rövid időn belül jelentkező allergiás reakció jellemző tünete a beavatkozás helyén, vagy közvetlen környezetében kialakult vizenyő. Ezeket elsősorban helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők, helyi kezeléshez használatos szerek, vagy fényre kötő tömőanyagok is kiválthatják. A késői allergiás reakciók okozói döntően a fémek, elsősorban nikkel, de lehet króm, kobalt, arany, réz, ritkán titán, és a már ritkán használt amalgám és higany is. Az előző csoportban említett fényre kötő tömőanyagok okozhatnak késői allergiás reakciót is. A tünetek ez esetben a szájban elhúzódóan jelenlévő sebek, fekélyszerű elváltozások, más esetben – igen gyakran – tartósan fennálló égő, csípő érzés formájában jelentkeznek.

A panaszokat rendszerint az őket kiváltó pótlás vagy tömés eltávolítása teljesen megszünteti. A tüneteket kiváltó okok epicutan (rátevéses) teszt elvégzésével vizsgálhatók. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hát bőrére készen kapható kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztjuk. A leolvasás a felhelyezést követő 24., 48.,  72, 96. órában és 7 nap múlva történik.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.