Szabadság, szex… derékfájás

Mindenki alig várja, a nyarat és benne a szabadságát, amikor csak a kedvenc időtöltéseinek élhet. Elképzeljük mit fogunk csinálni abban a pár szabad napban vagy jobb esetben hétben, de a valóság, néha sajnos ezeknek a terveknek keresztbe tesz. Ez lehet az időjárás miatt, de más faktor is közrejátszhat: pl. ha a munkahelyi egysíkú mozgásvilágunkból hirtelen váltunk a szabadidős sportokra, gyorsan jöhet egy rossz mozdulat és már is ott lehet a baj egy derék – vagy hátfájással.

Ha már szabadságon vagyunk, akkor igyekszünk, minden percét kihasználni még ilyen esetekben is, hiszen erre vártunk egész évben. Sok gyermeket tervező pár az éves stressz mellett ilyenkor reménykedik abban, hogy az a kis nyugalom talán a baba projektnek is kedvez, így „ne egy ilyen apróság” húzza át a tervet. Mit tegyünk, ha fáj a derekunk és mi mégis szeretnénk élvezni az intim együttlét adta örömöket?

Váltsunk pózt!

Gyógyszer nélkül érdemes megnézni milyen pozíció az, ami csökkenti a fájdalmat és mi az, ami provokálja (pl. hanyatt fekvés, ülés, állás, kifli, négykézlábas pozíció). Ha lábba sugárzó fájdalom van, mindenképpen kerüljük azt a pozíciót, ami a lábba sugárzó fájdalmat fokozza, ugyanis, akkor az idegszál erősebben van nyomás alatt. Derékfájdalomnál általános szabályként kijelenthető, hogy ami fájdalmas azt ne csináljuk. A derékfájás két fajtáját különböztetjük meg test pozícióját figyelembe véve.

Ülés vagy állás?

Az egyik, ha üléskor, előre hajoláskor/ görnyedéskor a fájdalmak fokozódnak, és jobban esik inkább állni, sétálni. Ilyen esetben célszerű olyan pozíciót keresni szex közben, ahol a derék vízszintes helyzetben van, esetleg kissé alátámasztott pozícióban van fekvés közben.

A másik eset, ha a derékfájás inkább álláskor, járáskor és fej fölé nyúláskor erősebb és ülve, vagy előre hajolva enyhül. Ebben az esetben felhúzott térdekkel kényelmes háton vagy oldalt fordulva feküdni, de térdelő pozíciók is kipróbálhatók.

kapcsolat, frigiditas

Passzivitás

Érdemes inkább ilyenkor a passzív félnek lenni, nem heveskedni, az aktívabb feladatot párunkra bízni. A kicsit öregesebb, lassabb tempót felvenni, ami viszont nem feltétlen kell, hogy az intimitásból elvegyen. Sőt a figyelem, egy megszokottól eltérő ritmus még valami új „forgatókönyvet” is adhat, az eddig már megszokottakhoz képest.

Házi praktikák derékfájás ellen

Ha erős derékfájás lépett fel, akkor bizony a házi patikára szükségünk lesz, mert csak a természetes módszerekkel nehéz lesz elérnünk, hogy a fájdalom gyorsan és eredményesen csökkenjen. Nem vagyok gyógyszer párti, de ha kell, akkor bizony alkalmazzuk őket a megfelelő helyzetben és időben. Nyaralásra érdemes magunkkal vinni és otthon is tartani nem-szteroid tartalmú gyulladásgátló (NSAID) hatóanyagú tablettákat pl. diclofenac, ibuprofen, naproxen, melyek kisebb hatóanyagot tartalmazó tablettái recept nélkül is kaphatók. A nagyobb hatóanyag tartalmúak csak receptre lehet megvásárolni a patikákban, ezzel kapcsolatban érdemes indulás előtt a háziorvos segítségét kérni. Erős fájdalomnál fontos megnézni a betegtájékoztatóban bevető maximális adag mennyiségét, hisz lehet, hogy az első pár napban, hogy hatékonyan csillapítsuk a fájdalmat arra szükség lesz. Hasznos segítség lehet még az magasabb dózisú acetilszalicilsavat tartalmazó tabletta vagy metamizolt, esetleg paracetamolt tartalmazó gyógyszer az ilyen esetekben. A gyógyszer bevétele után fél-1 órával csökkenhet a fájdalom, de ilyen esetben nem érdemes heveskedni, hiszen a fájdalmat a gyógyszer csillapítja és a probléma, attól még ott van. Ha a fájdalom 4-5 napon belül nem csökken gyógyszerek mellett sem vagy a tünetek fokozódnak, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.

Az élet már csak ilyen, mi tervezzük, az pedig megy a maga ritmusában. Ha már nyár és az élet úgy dönt, hogy „citromot” ad, akkor se szegje a kedvünk, csináljunk belőle limonádét és fedezzük fel milyen kreatívak, sokoldalúak is tudunk lenni még ilyen helyzetekben is!

Szerző: Dr. Zsiska Beáta reumatológus szakorvos, holisztikus orvos

Forrás: https://napidoktor.hu/index