Derékfájás? – Ezt kell tudni róla!

A derékfájás csoportosítható a fájdalom időtartama, valamint a fájdalmat kiváltó okok alapján. A fájdalom időtartama alapján akut, subakut és krónikus derékfájdalomról beszélünk.

Akut esetben (gyors gyógyulási folyamatnál) a derékfájdalom 6 hétnél kevesebb ideig tart. Subakut esetben fájdalom 6-tól 12 hétig tart, ahol már, ha valamiért korábban elmaradt, minden esetben kell egy alapos kivizsgálás a kiváltó okokkal kapcsolatban. Krónikus esetben több mint 12 hete áll fenn a fájdalom, ami elkerülhető a legtöbb esetben, ha a kezdeti stádiumban alkalmazni tudjuk a kiváltó okoknak megfelelő kezeléseket. Ilyen elhúzódó eseteknél már az idegrendszer is érintett lehet a tartósan fennálló fájdalom miatt. Így mérlegelendő, hogy fennáll-e a páciensnél depresszió, ami a fizikális gyógyulásban további akadály lehet. Ha igen, akkor azt is mindenképpen kezelni érdemes. Idővel a fájdalom miatt a páciensek egyre kevesebbet mozognak, ami ördögi körként generálja a krónikus fájdalom ciklust.

gerinc1

A mozgáshiány a legnagyobb ellenség

A beszűkült mozgás miatt tovább károsodik a szövetek anyagcseréje és funkciója. Ez a folyamat érinti már a szalagokat, izmokat, íz felszínt borító porcokat, porckorongokat, ízületi tokot, csontokat is. A gerinc mozgástartománya csökken, ennek hatására az izmok ereje és erő-állóképessége is csökken, amely a koordináció és az érzékelés területét is érinti, fokozva ezzel akár az esések lehetősségét. Hogy egy páciens ne jusson el idáig, ma már ilyen esetekben nem javasoljuk a teljes ágynyugalmat. Minden esetben fontos a pihenés, de mellette hangsúlyozva tehermentes állapotban fájdalom határig elvinni a lehető legtöbb alkalommal a mozgásokat. Minden esetben igyekszünk megtartani az aktivitást és azt minél hamarabb, fokozatosan visszaállítani az eredi mozgástartományokba.

A porckorongoknak nincs saját érhálózatuk, vérellátásuk. A tápanyagokat környezetükből diffúzióval veszik fel, ami egy lassú folyamat, főleg ha a szervezet dehidrált, mert a páciens kevés folyadékot iszik napközben. Ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk és a megfelelő izommunkával átpumpáljuk a rendszert, akkor a porckorongok tápanyag felvétele és hidratáltsága is megfelelő lesz. A függőleges terhelést ellensúlyozó vízszintes testhelyzet csökkenti a porckorongokra eső terhelést, így tovább segíti a regenerációt. Ezért a mozgás és a kellő mennyiségű víz ivása mellett kiemelten fontos a napi munkát ellensúlyozó elegendő mennyiségű alvás is.

Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni!

Az egyszerű húzódásos, terheléses derékfájdalmak pihenés, masszázs és esetleg krémek és gyógyszerek alkalmazása mellett a legtöbb esetben gyorsan rendeződik. A derékfájások hátterében az esetek kis százalékában komolyabb probléma is lehet. Mindenképpen sürgősséggel forduljon orvoshoz viszont, ha a következő tüneteket észleli derékfájása mellett: láz, súlyos nyugalmi fájdalom, általános betegségtünetek, fogyás, fertőzés tünetei a derékfájás mellett, izomgyengeség vagy bénulás, széklet- vagy vizelettartási probléma, impotencia! Fokozott figyelemmel kell lenni azokra a páciensekre is, akiket korábban daganatos betegséggel kezelték, laboreredményükben magas süllyedés érték van, tartósan szednek szteroidot vagy csontritkulásuk van. Figyelemfelhívó jel lehet az erősebb fájdalom, mely a szokásos fájdalomcsillapítókra rosszul reagál, a mozgás nem erősíti fel és nyugalomban ugyanúgy fennáll. A specifikus derékfájás az esetek mindössze 1-5%-át teszi ki, de ha erre van gyanú, minden eszközt meg kell ragadni a kiváltó ok tisztázására és annak kezelésére.

A derékfájdalom hátterében belső szervek kisugárzó fájdalma is állhat a háttérben, így ezekre is gondolni kell, ha a tünetek és a kiváltó okok nem egyértelműek pl.: rekeszizom és a mellhártyák gyulladása, epekövesség, gyomorfekély, nyombélfekély, vese-, hasnyálmirigy-, nőgyógyászati-, prostata- és hólyag betegségek. Ha panaszai pár héten belül nem javulnak vagy gyógyszeres terápia mellett nem változnak vagy észleli magán a fentebb felsorolt tüneteket derékfájása mellett, akkor haladéktalanul forduljon szakorvoshoz, hogy a komolyabb baj gyógyítható vagy megelőzhető legyen.

Szerző: Dr. Zsiska Beáta reumatológus szakorvos

Forrás: https://napidoktor.hu/index