A szabadidőnk eltöltéséhez választunk párt

Hazánkban naponta társkeresők százezrei keresik az igazit és ismerkednek az internetes társkereső oldalakon. Azt gondolnánk, hogy az interneten kialakult románcok fő mozgatórugója a közös értékrend, de legújabb kutatások szerint az ismerkedés első szakaszában egyáltalán nem ez számít. De akkor mi?

A társkereső oldalak gyakran használnak pszichológiai kérdőívet, személyiségtesztet arra, hogy felhasználóiknak hozzájuk hasonló párokat tudjanak mutatni. A legutóbb egy ilyen „párosító algoritmussal” működő hazai társkereső oldal, a VagyokNeked.hu megvizsgálta, hogy milyen kérdéscsoportban a legnagyobb az összeillés azok között, akik egymással ismerkednek az interneten.

Az oldal hat különböző területen vizsgálja a társkeresők összeillését: értékek, alapelvek; család; célok, munka, pénz; kommunikáció, konfliktuskezelés; szex; életmód, szabadidő. Az oldal üzemeltetői dr. Gotthardt Zsóka szakpszichológus segítségével készítettek egy kutatást arról, hogy társkeresőik között kialakult interakciókat fenti hat dimenzió közül melyik mozgatja jobban és melyik kevésbé. Az eredmények nagyon érdekesek!

A kutatás eredménye szerint legnagyobb esély akkor van az online ismerkedésre, ha a felek életmódja és szabadidős tevékenysége a leginkább megegyező. A kezdeti szimpátia kialakulására meglepő módon az értékek és alapelvek hasonlósága hat a legkevésbé.

parkapcsolat

A megismerkedés következő szakaszában – amikor már legalább 10 levelet váltottak egymással a felek – az életmód és szabadidő mellé felzárkóznak a személyes célok, a munkához és a pénzhez való viszony közötti összeillés. Az értékekben és az alapelvekben az összeillés nem hogy erősödne a mélyebb megismerkedés folyamata során, hanem még kevésbé számít, mint a kapcsolatfelvétel elején.

„Ez valószínűleg a későbbiek során kap majd nagyobb szerepet, amikor az interneten összeismerkedett párok személyesen is találkoznak. Sőt, akkor akár még vízválasztó is lehet, ha az eddig nagyon szimpatikusnak tartott másik félről kiderül, hogy tulajdonképpen annyira más, mint mi, hogy egyre kevésbé tartjuk alkalmasnak arra, hogy életünk párja legyen” – tette hozzá dr. Gotthardt Zsóka.

A magyar társkeresők tehát azokat részesítik előnyben, akikkel közös szabadidős elfoglaltságot találnak, hasonló életmódot folytatnak és munkájukban, magánéletükben is közel megegyező célokat vallanak magukénak. Ha ezekben nagy a véleménykülönbség, sokkal kevesebb az esély egy szerelmi kapcsolat kialakulására.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.