Stressz és szorongás? – homeopátiás szemmel

Mai világunkban jellemzővé vált a rohanás, az időhiány, a sietség és az ennek következtében kialakuló bizonytalanságérzés, feszültség, szorongás, majd ingerlékenység és túlterhelés.

A túl sok tennivaló miatt semmire nem marad elég idő, túlérzékennyé, örömtelenné, szorongóvá válhatunk. A stresszes élethez gyakran különböző panaszokat okozhat, sőt betegségekbe torkollhat.

A stressz már a gyermekkorban kezdődik. A stressz helyes kezelési képességét a korai érzékeny anya – gyerek kapcsolatból merítjük. Ebben a kapcsolatban tapasztaljuk meg a szeretve lenni érzését, amely később képessé tesz bennünket a szeretetre, itt tanulunk meg szembeszállni az énünket fenyegető ingerekkel, ezáltal később jobban tudunk alkalmazkodni a minket érő “támadásokhoz”. A jó családi kapcsolatban felnövekvő ember védettebb a mindennapok frusztrációival szemben.

stressz1

A stressz szakaszai

Normális “dózisban” a stressz fontos az életben maradáshoz, munkára serkent, motivál, sőt még az immunsejteket is fokozott szaporodásra serkenti. Ez energiát ad.  Ez a pozitív szakasz a stressz

I. stádiuma. A túlzott stressz azonban rendkívül megterhelő a szervezet számára.

A II. stádiumban konkrét szervi tünet még nem lép fel, de a stressz ingerlékenységet, álmatlanságot, idegességet válthat ki. Később, ha nincs kellő kikapcsolódás, elindul az ördögi kör.

Ebben a III. stádiumban megjelennek a működési zavarok, panaszok, de a laboratóriumi leletek még negatív eredményt mutatnak. Ilyenkor gyakori diagnózis a migrén vagy egy szorongásos kórkép, pánikbetegség, sőt a szexuális zavarok hátterében is gyakran ez a kiváltó ok bújik meg.

stressz

A IV. stádiumban a stressz az immunválasz csökkenéséhez, az immunrendszer gyengüléséhez vezet, ez pedig testi tüneteket, kimutatható szervi elváltozásokat okoz, és az úgynevezett pszichoszomatikus betegségeket hozza felszínre. Megjelenik az allergia, a gyomorfekély, emésztési panaszok, gyomor-bél betegségek aszerint, hogy kinek mi a gyenge pontja. Majd kialakulnak az olyan ismert, sok embert érintő betegségek, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a depresszió és a szívkoszorúér-betegségek.

Ezek a hagyományos orvoslás eszközeivel már nem visszafordítható folyamatok, jó esetben csupán uralható, szinten tartható a betegség. A szív- és érrendszeri betegségek jelentik hazánkban a vezető halálokot, így a megelőzés lehetséges módjai a kutatások előterébe kerültek.

Ha e gondolatfonal alapján elfogadjuk, hogy az ingerlékenység, az álmatlanság is okozhat hosszabb-rövidebb idő alatt cukorbetegséget, infarktust vagy depressziót, akkor nagyon fontos, hogy már a stressz II. stádiumában hatékonyan fellépjünk az ekkor észlelhető panaszok ellen.

04_Stressz

A homeopátia új lehetőséget nyújt a stressz okozta zavarok kezelésében. A tüneteket blokkoló, gátló, de az okot nem megszüntető és jelentős mellékhatásokkal bíró hagyományos gyógyszerekkel szemben a homeopátia a szervezet normális működésével azonos irányban hat, és ösztönzi a gyengült szervezeti reakciókat. A hasonlóság és a potenciálás elve alapján előállított homeopátiás gyógyszer fizikai törvényszerűségek útján javítja ki a beteg szervezetben a rossz információt, a rossz programot.

A homeopátiás szerek a stresszt egyszerre kezelik egyedi módon (a kezelés egyénre szabott, individuális), illetve globális módon (a fő jellemző tüneteket nézi), a személyiség egészét figyelembe véve. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a homeopátiás stresszoldó, nyugtató golyócskák hatékonysága megegyezik bizonyos hagyományos nyugtató tabletták hatékonyságával, de nem okoznak álmosságérzetet, nem lép fel tompultság, kábaság, és tartós szedés esetén sem alakul hozzászokás.

Mellékhatás-mentessége miatt szedhetik e szereket hiperaktív vagy nyűgös, fáradt gyerekek, csecsemők, várandós anyák, továbbá idős emberek is. Közvetlenül a stresszhelyzet előtt és alatt is elszopogathatjuk őket.

stressz

Nézzünk néhány konkrét példát!

Az ACONITUM, mely a sisakvirágból készül, igen hasznos hirtelen ijedtség, félelemérzet esetén, szorongással járó izgatottságnál és az ezzel járó szapora szívverésnél.

A reflexes idegműködés zavaraira hat a VIBURNUM OPULUS, mely a vízi bodzából készül, és görcsoldó, erős szívdobogást csökkentő és izomfájdalmat szüntető hatása van.

Stressz okozta emésztési panaszoknál, hasi diszkomfort érzésnél jól bevált szer lehet a CHELIDONIUM MAJUS, mely a fecskefűből készül, epehajtó, zsíroldó hatása mellett nyugtató, lazító hatása is van.

A szorongásos állapot nem más, mint kínzó, belső pszichés feszültség, és a heveny szorongásos rohammal megegyező testi tünetekkel jár. Ezek leggyakrabban a következők: gombócérzés a torokban vagy a gyomorban, szapora szívverés, ájulásérzés, izzadás, remegés, légszomj.

A leggyakrabban használt szorongásoldó homeopátiás szerek a következők:

ARGENTUM NITRICUM(ezüstnitrát) javasolható, ha a próbatételek (vizsga, szereplés) előtt fokozódó szédülés, kapkodás, hasmenés vagy vizelési inger, gyomorpanaszok, esetleg görcsök lépnek fel. Az ilyen beteg mindig siet, lehet tér- vagy tömegiszonya.

A GELSEMIUM, mely a sárga jácintból készül, hasznos szer lámpaláznál. Gyakori a beteg által szubjektíven észlelt remegés, hajlamos a ?leblokkolásra?, a szorongástól migrén alakulhat ki.

Gyakran használt szer az IGNATIA, melyet a szentignácbabból készítenek. Változó hangulat, légszomj, sóhajtozás, tachycardia és szívdobogásérzés jellemzi; állapota javul evésre vagy vigasztalásra.

Agresszivitás, ellentmondást nem tűrő viselkedés, illetve görcsös emésztőszervi tünetek jelentkeznek.

A homeopátiás kezelés nagyszerűsége abban rejlik, hogy a beteg nemcsak tüneti, hanem alkati kezelésben is részesül. Az alkati szer kiválasztásánál a beteg részletes kikérdezésére van szükség, amihez elengedhetetlen a homeopátiás orvos szakértelme, tapasztalata. Az alkati kezelés hosszú távon is mérsékelni képes a szorongásra való hajlamot, így csökkentheti vagy meg is szüntetheti a kóros stresszreakciók kialakulását.

Érdemes kipróbálni a homeopátia szelíd gyógyszereit stresszoldásra is. Ezzel erősebbé, hatékonyabbá tudjuk tenni immunrendszerünket is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index