Rosszul alszunk és nem eleget

Az Alvás Világnapján ismertetett két magyarországi felmérés is megerősíti: hazai alvásállapotunk kedvezőtlenebb a nemzetközinél.

A kis számú, ám nemzetközileg is elismert hazai alvásgyógyítókat az emberek többsége ? még súlyos panaszok esetén is ? ritkábban keresi fel, sokan nem is tudnak ilyen lehetőségekről, sőt arról sem, hogy a nyugtalan, nem pihentető alvásuk mögött valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség húzódik.

Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45 %-ának a tevékenységét befolyásolják negatívan az élete során. A legújabb – 2009-2010.évi – magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint, melyben ezer felnőtt munkavállaló alvási szokásait vizsgálták, megállapítja: alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46%) jellemző.
53631Hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól 34 %, és 15%- ának vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival a válaszadók 79 %-a nem fordul orvoshoz. A Benyovszky Orvosi Központ által végzett felmérés célja, hogy néhány éven belül elkészülhessen Magyarország, majd nemzetközi összefogással: Európa alvástérképe.

Az orvosi felmérés eredményeit erősíti az az internetes felmérés is (18 565 válaszadó), melyet a Naturhome a Napidoktor internetes portál segítségével fejezett be a napokban. A tavaly indult felmérés (abban  6631-en vettek részt), adataival összevetve: emelkedett a kialvatlansággal szenvedők száma – a válaszadók 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25% ébred gyakorta pihenten s csupán, 3%-uk számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.53641Tavalyhoz képest később fekszünk és korábban kelünk, kevesebbet alszunk ? hétköznap minden második ember (56%) fekszik este 9-11 között, 8% 9 előtt, s 36% tér nyugovóra 11 óra után.  Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90%-át érinti, s közülük 41% szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól.

Az előző évhez képest  emelkedett az állandó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, s a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról. Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81% érzi úgy, hogy nem alszik eleget, s 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15%-uk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.

A magyarországi felmérések adatai a jelenleg ismert nemzetközi (európai) általános alvásállapotnál kedvezőtlenebbek.

Forrás: