Rájöttek miért vagyunk annyira éhesek, ha alkoholt iszunk

Az alkoholos italok ugye tele vannak kalóriával, mégis hatalmas étvágyunk lesz tőle. Kiderült, hogy a pia közvetlenül az agyunkban dolgozik.

Valószínűleg mindenkinek ismerős az érzés: ha alkoholt fogyasztottunk, szinte mindig éhesek leszünk utána, pedig az italnak önmagában is magas a kalóriaértéke. A kutatók viszont megtalálták a választ, hogy miért leszünk farkaséhesek egy átmulatott éjszaka után.

A londoni Francis Crick Institute kutatásának eredménye nagyon röviden és egyszerűen megfogalmazva:

az agyunk alkohol ivás közben az éhség parancsát kapja.

A brit tudósok kísérletében egyszerre teszteltek józan egereket és olyanokat is, akik valamennyi alkoholt kaptak. Azt vették észre, hogy az ittas egerek sokkal többet esznek józan társaiknál.

A kutatók az éhségérzet kiváltásáért is felelős AGRP agysejt működését vélték a jelenség mögött, ezért néhány ittas egérnél blokkolták ezt a neuront, majd azt vették észre, hogy azonnal olyan normálissá vált az ittas egerek étvágya, mint a józanoké. Vagyis az derült ki, hogy ennek az agysejtnek a működését serkenti az alkohol, és ezért érezzük úgy a magas kalóriatartalmú alkoholok fogyasztását követően is, hogy éhesek vagyunk.

Forrás: nuus.hu