Előnyös alkohol: napi egy pohár bor, sör jót tesz a szívnek!

Talán nem újdonság, hogy egy pohárka bor vagy sör még jó is az egészségünkre nézve, ám ha ennél többet iszunk, azt a szív- és érrendszerünk nem köszöni meg. Az alkohol előnyös, de csak ha mértékkel bánunk vele.

Az alkohol előnyös lehet – bizonyos mértékig. Ha minden nap iszunk egy keveset, segít védeni a szívünket a betegségekkel szemben – mutatta ki egy nagyszabású tanulmány. Ám ha túlzásba visszük az ivást, szívproblémák sorát zúdítjuk magunkra.

A kutatók több mint 1,9 millió, egészséges brit felnőttet vontak be tanulmányukba, s kiderítették, hogy alkalmanként 1-1 pohár alkoholos ital csökkentette a szívroham, hirtelen szívhalál-, szívelégtelenség és a stroke esélyét a mérsékelten ivóknál, szemben azokkal az emberekkel, akik sosem italozgattak.

A tanulmányon belül a „mérsékelt ivás” 7 korsó sört jelentett hetente, avagy 1,5 üveg bort – vagyis, az alkohol előnyös mindaddig, míg ezt a mennyiséget betartjuk.

Ha valaki ennél többet iszik, növeli a szívproblémák kockázatát, beleértve a hirtelen szívhalált, a szívmegállást és az agyvérzést.

„Kimutattuk, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növeli a különféle szív- és érrendszeri betegségek esélyét, ám annak rizikóját is, hogy nem ilyen okból, de meghal az ember” – mondta el Steven Bell kutató, az angliai Cambridge Egyetem genetikai epidemiológusa.

alkohol, ital, sör

„Vannak biztonságosabb és hatékonyabb módszerek a szív- és érrendszeri problémák kockázatának csökkentésére, így például növelni kell a fizikai aktivitás szintjét, fontos fenntartani egy egészséges étrendet, elhagyni a dohányzást” – tette hozzá.

A tanulmányhoz a kutatók a Cambridge-i egyetem és a hozzá tartozó londoni főiskola az alkoholfogyasztás és 12 kardiovaszkuláris betegség közötti, potenciális kapcsolatot vizsgálták, elektronikus egészségügyi nyilvántartások elemzésével, közel 2 millió felnőttnél, akiknek egyébként egészséges volt a szíve.

Valóban, kismértékben az alkohol előnyösnek bizonyult: kiderült, hogy a mérsékelten ivóknak 32 százalékkal kisebb volt az esélyük a szívrohamra, 56 százalékkal a hirtelen szívhalálra, 24 százalékkal kevesebb valószínűséggel kaptak szívelégtelenséget és 12 százalékkal kisebb eséllyel iszkémiás stroke-ot.

A stroke ezen formája akkor alakul ki, amikor vérrög zárja el a vér és az oxigén útját az agy felé.

Ugyanakkor, az alkohol előnyös mivolta rögtön megváltozik a határ átlépésével: akik hosszas ivászatokba bocsátkoznak, komoly szív-egészségügyi kockázatot vállalnak. Esélyük a hirtelen szívhalálra 21 százalékkal nő, 22 százalékkal emelkedik a szívelégtelenség-, 50 százalékkal a szívmegállás-, s 33 százalékkal az iszkémiás stroke kockázata. 37 százalékkal nagyobb a valószínűsége esetükben annak is, hogy az agyban vérzés alakul ki.

A British Medical Journal-ben megjelentetett felfedezés egybevág a korábbi eredményekkel, melyek azt mutatták: az alkalmi alkoholfogyasztásból profitál a szervezet, s amint páciensek millióit vonják be, a következtetés, miszerint az alkohol előnyös, csak erősödik – bizonyítékkal szolgál a tanulmány arra, hogy heti pár pohár alkohol jót tesz – fejtette ki dr. Allan Stewart, a New York-i Mount Sinai Kórház aorta-műtét szakértője.

Az alkalmi ivás több módon használ, noha egyiket sem bizonyították teljes mértékben.

A mérsékelt alkoholfogyasztás növeli például a „jó”, azaz HDL koleszterin szintjét a vérben, mely miatt kisebb a vérrögképződés esélye. Az is lehetséges, hogy az alkohol egészséges mértékű ivása csökkenti a stresszt.

A szakemberek felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ok-okozati kapcsolatot nem tudnak bizonyítani a mérsékelt alkoholfogyasztás és a szív egészsége között.

Az alkohol előnyös, ha az általános szabályt betartjuk: eszerint a férfiak napi 2-, a nők pedig napi 1 italnál többet ne fogyasszanak, ha a még egészséges alkoholivásnál akarnak maradni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.