Piros és egészséges cékla

Leginkább élénk színe, ami először eszünkbe jut. Érdemes tudni, hogy a cékla többek között erősíti az immunrendszert, vérképző hatású, regenerálja a vörösvértesteket és még finom is.

A friss céklát mindenképpen érdemes megkóstolni: sokoldalú zöldségről van szó, magas folsav tartalommal. Energiatartalma alacsony, az élelmi rostok és a kálium kiváló forrása. Nem sok megy belőle kárba, hiszen karógyökerén kívül tápláló levelei is ehetőek – az utóbbiak gazdagok kalciumban, vasban és C-vitaminban. Főzve spenóthoz hasonlóan fogyaszthatók, nyersen salátákhoz adhatók.

zoldseg44

A cékla antioxidáns tartalma vitaminokban (A-, C- és B-vitaminok) is gazdag. Erősíti az immunrendszert, vérképző hatású, regenerálja a vörösvértesteket, szerepet játszik a sav-bázis egyensúly megteremtésében és a magas vérnyomás mérséklésében. Természetes rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Gumójából kinyert vörös festékanyaga, a betain antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a tumorsejtek szaporodását (például a vastagbélben).

A betain ezen kívül cukorkák festékanyagaként is szolgál, így ha E162-őt olvasunk egy bizonyos élelmiszercímkén, nem kell megijednünk, hanem tudatos és tájékozott vásárlóként tudjuk, hogy ez a céklából kivont természetes színanyag, ami ráadásul sejtvédő hatással is bír.

A céklarost a vérszérum koleszterin- és trigliceridszintjét ugyancsak csökkenti.

cékla

A növény furcsa jellegzetessége, hogy rózsaszínre, illetve vörösre színezheti a vizeletet és a székletet. A jelenség ártalmatlan: azoknál fordul elő, akiknek a szervezetéből hiányoznak a cékla vörös színét adó betain lebontására képes baktériumok. Egy-két nap után ez a hatás elmúlik.

Szivárványdiéta része

A napjainkban mind ismertebb „szivárványdiéta” (kék, vörös, sárga, zöld, narancssárga, illetve lila színű növényi élelmiszerek fogyasztása) is azt példázza, hogy milyen fontos szerepet játszanak a növényi festékanyagok a betegségek megelőzésében.

A céklából 80 g (egy közepes gumó) tesz ki egy adagot.

Konyhai ötletek

A céklát főzés előtt ne hámozzuk meg, s adjunk hozzá némi ecetet vagy citromlét, hogy jobban megőrizze a színét. Alufóliába csomagolva, 180°C-os sütőben is megsüthetjük. A karógyökér héját tisztítás (lemosás) közben ne sértsük fel, a vékony gyökereket se vágjuk le! Ha a karógyökeret főzés előtt megvágjuk, elfolyik a sötétvörös lé, és fakóbarna zöldség marad vissza. A szárból is érdemes legalább 2 cm-nyit meghagyni. A főzési idő mérettől függően 30-120 perc.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.