Otthoni praktikák – Takarító kisokos

Hány háziasszony érzi úgy minden nap, hogy a takarítás olyasvalami, aminek sosem lehet a végére érni, sőt, valójában már akkor elölről lehetne kezdeni, mielőtt egyszer befejeznénk?

A takarítás – pláne a nagytakarítás – minden magára valamit is adó háziasszony számára valami szörnyű mumusként fenyeget, mert azt érezni, hiába dolgozik kora reggeltől késő estig, mindig marad még bőven tennivaló.

Miután végeztünk a rámolással, a portörléssel, fel van porszívózva és az előszobát is felmostuk, akkor bukkannak elő valami egészen titokzatos helyről a szennyes ruhák, amik azelőtt elkerülték a szennyestartót, a kevésbé „szerencsés példányok” fenyegető halomként tornyosulnak fölöttünk, vasalásra várva, mindig előkerül még egy utolsó használt pohár vagy kanál, mikor már azt hinnénk, minden el van mosogatva, és a legrosszabb, hogy akármennyire is igyekszünk, mindig maradnak olyan apró kacatok, amiknek mintha nem lenne helye.

Pedig a titok nyitja csak egy egyszerű takarítási terv, na meg némi elszántság, hogy megszabaduljunk a felesleges dolgoktól, igaz, ehhez arra is szükség van, hogy megtanuljunk választani a hasznos holmik és a felesleges kacatok közt.

nagytakaritas_03

A takarítási terv első lépése, bármilyen furán is hangzik, hogy kitűzzünk egy időpontot, és akkor tényleg ne foglalkozzunk mással, mint a módszeres, pontról pontra haladó takarítással. Vannak, akik a takarítást különféle kifogásokra hivatkozva állandóan elodázzák, végül már akkora lesz a káosz, hogy nem is csoda, ha képtelen nekidurálni magát a rendrakásnak. Ezért a takarítás második legfontosabb szabálya, hogy minden nap igyekezzünk tisztán tartani a lakást, ne várjuk meg, míg felgyülemlik a végeláthatatlan szemétkupac. Ebbe természetesen a családtagokat is be kell vonni, őket is rá kell szoktatni erre a rendszerességre.

Az eredményes nagytakarítást mindig kezdje a szerteszét heverő holmik rendszerezésével, a szanáláshoz a későbbiekben tippeket is adunk. Ha ezzel megvagyunk, bármily különös, az ablakkal folytassuk! A leggondosabb takarítás is látszat nélküli marad, ha az ablakok foltosak, nem tud rajtuk akadálytalanul átjutni a fény. Ha az ablakokat lemostuk, akár ronggyal, akár gumicsíkkal, már az is nagyon látványos eredményt hoz!

A következő a portörlés, jó, ha szappanos vízbe mártott és erősen kicsavart ronggyal csinálja, de használhat bútorápoló szert is, a végeredmény mindenképp szemet gyönyörködtető lesz a csillogó felületekkel, és a szappan kellemes, vegyszermentes illatot ad. A felületeket száraz ronggyal is törölje át a foltok ellen. Ez egyébként a későbbi porosodást is lassítja!

takaritas

A padlót praktikusabb porszívózni, még akkor is, ha nem szőnyeget használunk, a söprögetés ugyanis csak felkavarja a port, és akkor fuccs a szép portörlésünknek! Ráadásul a sarkokban, a járólap fugáiban mindig megbújik valamennyi por, amitől porszívóval könnyű megszabadulni. Szőnyeghez használjunk takarítógépet, ami a vízzel fellazítja a szőnyeg alsó szálaiba szorult porszemeket, hajszálakat is.

Végül a felmosással fejezzük be a nagy művet, lehetőleg szerezzen be jó minőségű mikroszálas felmosót, ami a hagyományos felmosóknál jobban megszabadítja a padló apró repedéseibe szorult kosztól. A padlótisztítás eredményét is tartósabbá teheti, ha a felmosás után a megfelelő ápolószerrel kezeli a parkettát vagy a járólapot.

takarítás

A végére néhány általános tipp:

  • tisztításhoz használhat régi, kinőtt és elnyűtt ruhadarabokat, vágja szét a már nem hordható pólókat, pamutnadrágokat
  • az üveg tisztítására az egyik leghatékonyabb anyag a matt papírból készült újság, olcsóbb, mint bármelyik csodakendő
  • a mosogatószivacs a baktériumok kiváló tenyészhelye, ezért cserélje rendszeresen, és a törlőrongyot se dobja nedvesen az edények tetejére, hogy együtt száradjanak
  • a bőre védelmében használjon gumikesztyűt, mielőtt vegyszerrel takarít. Íme a természetes tisztítószerekhez kínált tippek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index