Nehezen alszik el a gyerkőc? – Mi is lehetünk az okai

Igen kevés olyan kisgyermek van, aki egyhuzamban végigalussza az éjszakát. Nem csoda, ha a szülők hamar kimerülnek. De mi lehet az oka, hogy nem alszik a baba? Talán mi rontunk el valamit?

Az anya és az apa számára egy idő után igen kimerítő lehet, hogy gyermekük nem alussza végig az éjjeleket. Kezdetben ez normálisnak számít, de vajon van-e okunk aggódni, ha a dolog ugyanígy folytatódik? Talán a szülők is tehetnek arról, hogy nem alszik? Lássuk az okokat.

Túlságosan kicsi még

Csupán néhány baba alussza át az éjszakát. Életük első 2 hónapjában randomszerűen alszanak, 12-18 órát naponta. Legtöbb gyermek majdnem 9 hónapos, amikor képes egyhuzamban átaludni az éjjelt – és a „végig” még ekkor is csak 5-6 órát jelent.

Mi vagyunk a segítség

Ha minden este álomba ringatjuk a babát, nem tanul meg egyedül elaludni. Ehelyett sírni fog, míg meg nem kapja az „altató” tevékenységet. Rakjuk az ágyába, amikor álmos, és hagyjuk, hogy magától elpilledjen. Csak akkor fog tudni éjszaka is visszaaludni, ha magától képes elaludni.

elaltatás

Túlságosan fáradt

A kisgyermekeknek és az óvodásoknak 11-14 óra alvás szükséges 24 óra leforgása alatt, beleértve a nappali alvásokat is. A rendszeresség azonban fontos: a felkelés, lefekvés, a napközbeni alvás, az etetés és a játék is történjen ugyanabban az időben.

Szeparációs szorongás

Normális, hogy egy gyermek keresztülmegy ezen az időszakon – amikor saját szobájában kell aludnia. Lehetőleg ne fokozzuk a helyzetet azzal, hogy sokat énekelünk, beszélünk hozzá és ringatjuk, vagy adunk neki plusz ételt. 6 hónapos kora körül már segíthetünk a babának abban, hogy maga térjen aludni. Ha nem tűnik betegnek, beszéljünk hozzá csendesen és simogassuk meg a hátát. Érezze kényelmesen magát, de ne jutalmazzuk azzal, hogy felvesszük vagy megetetjük. Hogy ne féljen a sötétben, egy apró kis fényt nyugodtan hagyhatunk a szobában.

Nincs meg a megfelelő rutin

Ha minden nap lefekvés előtt végigcsináljuk ugyanazokat a dolgokat, gyermekünk tudni fogja, hogy itt az ideje az alvásnak. Ez a rutin megnyugtatja a gyermeket és előkészíti a lefekvéshez. Például, először fürdés, utána meseolvasás, egy kis zabkeksz alvás előtt és végül lámpaoltás. A sorrend mindig ugyanaz legyen. A rutint 4 hónapos kortól ki lehet alakítani.

Nem akar még lefeküdni

A gyerekek nagy része szereti húzni az időt – számos okot kitalál, miért ne küldjük még ágyba. Több mesét, több italt kér, ki akar még egyszer menni a vécére. Ám ilyenkor is jobb a rutinhoz ragaszkodni. Legyünk kedvesek, de határozottak. Ne hagyjuk befolyásolni magunkat, ha vissza is térünk a gyerekszobába, csak rövid időre tegyük. Legyen vele tisztában a gyerek, hogy valóban aludnia kell.

hiszti

Nem alszanak eleget napközben

Ha nincs meg a szükséges szundítási idő napközben, a kisgyermekek nehezebben alszanak el este. A babák többségének 2 vagy 3 alvásra van szüksége naponta. A kisgyermekeknek legalább egyre. A legtöbbjük ebéd után alszik 5 éves koráig. Amennyiben a lurkó nyűgös és álmos, hadd aludjon egy kicsit, ha nem járunk túl közel az esti lefekvéshez.

Obstruktív alvási apnoé

A probléma ritka esetben, de befolyásolhatja a gyermek pihenését. Ilyenkor ugyanis a légutak blokkoltak – sokszor a megnagyobbodott mandulák vagy orrpolip miatt. Az obstruktív alvási apnoéval küzdő gyerekek hangosan horkolnak, légzésük nehéz és nyugtalanul alszanak. 100 gyermekből 1-et érint a probléma, 3-7 éves kor között fordul elő leginkább – ekkor legnagyobbak a mandulák és az orrpolip. A kezelés lehet műtét, vagy a gyermeknek orrmaszkot érdemes viselnie éjjel.

Horkolás

A gyermekeknél 10-ből 1-re jellemző a horkolás. Több oka lehet, beleértve az alvási apnoét, a szezonális allergiát, a megfázást és az elhajló septumot. Ha alvásuk egyébként megfelelő, akkor az orvos nem javasol majd kezelést a horkolásra – ám érdemes elvinni hozzá a gyermeket megnézetni, különösen, ha nem alszik jól a fenti problémák miatt.

Rossz álmok

A gyermekeknek alkalmanként vannak rémálmaik. Ez normálisnak tekinthető, többségében ártalmatlan. Nyugtassuk meg, ha ilyesmi történik. Győződjünk meg arról, hogy eleget alszik és megfelelő a lefekvés előtti rutin is. Ha a rossz álmok nem szűnnek, érdemes ezt megemlíteni a gyermekorvosnak.

alvás előtt

Alvajárás

Egyes gyerekek alvajárók. Nincsenek teljesen ébren, miközben sétálnak, beszélnek, felülnek az ágyban, vagy egyéb dolgokat csinálnak. Szemük is nyitva lehet, de nem éberek. A legtöbbjük kinövi ezt a szokást tinédzser korára. Ne ébresszük fel az alvajáró gyermeket – megijeszthetjük. Inkább gyengéden irányítsuk vissza az ágyba. A környezete ugyanakkor legyen biztonságos, a lépcsőfeljárót például zárjuk le éjszakára egy kis kapuval.

Allergia, asztma és egyéb

Bizonyos egészségügyi problémák hatására a gyermekek rosszul alszanak. Lehet ez a bedugult orr, az allergia, a megfázás miatt, de az asztma is megnehezíti a légzést. Kisgyermekeknél a kólika, a savas reflux, a fülfájás vagy a fogzás fájdalma is gyötrő lehet. Kérjük a gyermekorvos segítségét!

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek befolyással lehetnek a gyermekek pihenésére. A megfázásra, allergiára, az ADHD-ra szedett készítmények például. Ha úgy tűnik, a gyógyszer a hibás, konzultáljunk orvosunkkal. Szükség lehet az adag vagy maga a gyógyszer megváltoztatására. Egyedül sose döntsünk!

A tinédzserek belső órája

Amikor a gyermek kamasszá válik, alvási ciklusa is megváltozik. Éberebb lehet este és álmosabb reggelente. Fogadjuk el ezeket a változásokat, csinálja meg a házi feladatát este, ha úgy neki jobban megy és aludjon kicsit tovább reggel, ha van módja. A tinédzsereknek is 8,5 óra alvás kell!

A cumi és mackó hiánya

Sok kisgyermeknek az segít az elalvásban, ha keze ügyében van a kedvenc plüssállata vagy a szájában a cumija. A kis takaró szintén „élen jár” a megnyugtatásban. A cumira szükségük van a szopás igénye miatt, akkor is, ha egyébként is szoptatja még őket az édesanyjuk. Egy fehér zaj gép nyugalmat hozhat számukra.

elvás macival

Nyugalmas szoba

A gyermek nem tud jól aludni, ha a szobája nem nyújt ehhez megfelelő körülményeket. Legyen sötét, csendes – az apró fény nem számít, még megnyugtató is. Legjobb, ha a gyermek könnyed, szellős öltözetben alszik. Csukjuk be az ajtót, ha a gyermek hallhatja a tévét vagy a beszélgetést a másik szobából.

Eleget alszik ez a gyerek?

Elbóbiskol az iskolában, este fél órán át nem tud elaludni, vagy reggel nem tud felkelni? Felmerül a kérdés, eleget pihen-e. Az 5-10 éves gyerekeknek legalább 10 óra alvásra van szükségük.

Képernyő a szobában

Ne hagyjuk, hogy a csemete környezetében legyen tévé, számítógép, videójáték! Ezek zavarhatják az elalvást. Ne tartsuk ezeket a szobájában – nehezítik, hogy a gyermek felkészülhessen az alvásra.

Stressz

Bizony, a stressz a gyermekek pihenését is befolyásolhatja. Segítsünk nekik relaxálni az ismert technikákkal – így például légzéssel, kellemes fürdővel, jól bejáratott lefekvési rutinnal. Megtaníthatjuk nekik a legjobb módszereket a stressz levezetésére napközben, így az nem fogja befolyásolni az alvásukat.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php