Napozás – kis mértékben orvosság, eltúlozva méreg

A napozás egyszerre káros és egészséges; talán itt is az arany középutat érdemes választani.

Nehéz eldönteni mi az igazság, már annyi mindent mondanak a napozásról. A bőrgyógyászok szigorú javaslatait, miszerint negyedórákat töltsünk a napon, azt is csak reggel és késő délután, szinte senki nem tartja be.

A faktoros napvédő krémek használata is vitatott; hiába igazolják klinikai tesztek a működésüket, sokan mégis úgy érzik, többet ártanak, mint használnak. Egyetértés talán csak abban van, hogy az óvatos napozás egészséges, a leégés viszont mindenképpen káros.

A bőrrák a mumus

Mivel az orvosok szerint a rosszindulatú bőrbetegségek évekkel, akár évtizedekkel egy-egy leégés után jelentkeznek, még egy szakembernek is nehéz összekötni az okokat az okozattal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy leegyszerűsített diagram segítségével szemlélteti az UV sugárzás hatását az emberi szervezetre. Eszerint a túl alacsony dózis csontfejlődési rendellenességeket, közismert nevén angolkórt okoz. Ha több az UV, de még mindig kevés, akkor D-vitaminhiány alakul ki, ami nemcsak a csontanyagcserét sújtja, de az immunrendszert is gyengíti és számos súlyos betegséghez vezethet. Az optimális mértéken túl viszont különféle bőr- és szembetegségeket okoz a napból érkező sugárzás – foglal állást a WHO.

A három leggyakoribb bőrrák a kevésbé veszélyes basalioma, az agresszívabb spinalioma és a rettegett melanoma malignum. Ezen felül az évente milliókat megvakító szürkehályog kialakulását is gyakran a túlzott UV-sugárzás rovására írják. A statisztikák szerint a bőrrákok és az ebből eredő halálesetek száma megsokszorozódott az elmúlt 3-4 évtizedben.

Mivel a napsugárzás mit sem változott, az ózonréteg vékonyodását sejtik e mögött. A szakemberek, mint már annyiszor, az óvatos napozásra, és a napvédő krémek használatára figyelmeztetnek.

napozas1

Milyen faktorszám az ideális?

A bőrgyógyászok mindenkinek ajánlják, sokan mégsem használnak napvédő krémet. Fontos, hogy a naptejek fényvédő faktorszáma (SPF) nem egy abszolút mérőszám. Azt jelzi, hogy a csupasz bőrrel károsodás nélkül kint tölthető idő hányszorosáig tartózkodhatunk a napon. Tehát egy 10-as faktorú krémmel egy átlagos bőrű ember – aki 20 perc után ég le – 200 percet, azaz 3 óra 20 percet napozhat, de egy igazán fehér bőrű ember, aki 3 perc alatt is leég, csupán 30 percet. Ezt az időt ráadásul az sem hosszabbítja meg, ha az ember újra bekeni magát.

A régi időkben divatos gyenge, 2-es, 4-es faktorszámú naptejeket már ki is vonták a forgalomból, ma 6-osnál gyengébbeket már nem árusítanak.

Érdemes megjegyezni, hogy egyre többen kérdőjelezik meg a hivatalos orvoslás eredményeit, és fogadják el a természetgyógyászok véleményét, termékeit. Az ő nézeteik szerint az 30-50 faktoros napsugárzást blokkoló napkrémek vegyszerei csak ártanak; gátolják a D-vitamin képződést, és még az UV-sugarak káros tartományát is átengedik. A tudományos kutatások szerint viszont a naptejek csökkentik a kevésbé veszélyes bőrrákok kialakulásának esélyét, bár a melanomával kapcsolatban nem egyértelmű az összefüggés.

Túl sok olyan ember lesz beteg, aki nem napozik vagy dolgozik a szabadban, és sokszor olyan bőrfelületen jelentkezik a rák, amit nem is ér a sugárzás. Aki az egymásnak ellentmondó információk rengetegében nem tud eligazodni, talán csak a józan eszére hallgathat.

Rendszeres, 11 óra előtti és 15 óra után napozással tavasztól nyár végéig jó színt vehet magára, feltöltheti D-vitamin raktárait, ezzel a leégést és a későbbi bőrbetegségeket is elkerülheti.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.