Mit tegyünk, ha valaki családon belüli erőszak áldozata?

Az idei 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak kampány zárásaként a NANE Egyesület egy kreatív videóban mutatja be, hogyan segíthetünk, ha az ismerősi körükből valaki családon belüli erőszak áldozatává válik.

Tévhit, hogy a családon belüli erőszak áldozatai nem kérnek segítséget. Az esetek döntő többségében barátaiknak, családjuknak és ismerőseiknek is beszélnek az őket ért sérelmekről. Sokszor azonban áldozathibáztatást, közönyt, lekicsinylést kapnak. Így legközelebb már kevésbé mernek beszélni, végül pedig teljesen elhallgatnak. Ezért hozta létre a NANE „Hogyan segíts?” elnevezésű videóját, amelyben egy valódi túlélő történetét dolgozza fel.

A 16 Akciónap idei központi üzenete, hogy magánemberként álljunk ki az áldozatok mellett, higgyünk nekik, és kerüljük el az áldozathibáztató magatartást. Az intézmények részéről pedig a szakemberek képzését és az ellátórendszer mielőbbi reformját sürgetik a szervezők. A nőjogi mozgalmak és civilszervezetek önmagukban ugyanis nem képesek kiváltani sem a családi és baráti kapcsolatok által létrejövő védelmi hálót, sem a hazai hiányos ellátórendszert. A családon belüli erőszak ellen csak úgy lehet hatékonyan fellépni, ha az egész társadalom tudatosabban áll a kérdéshez, megismeri a bántalmazás természetrajzát, és nem fordítja el a fejét mondván „ez nem az én dolgom”.

A NANE szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy nem könnyű segítőként helyt állni, amikor egy családtagunk vagy barátunk párkapcsolati erőszak áldozata lesz. A kapcsolatból való kilépéssel sokszor nem ér véget a bántalmazás, sőt a szakítás után az erőszak fokozódhat. Mindezt tovább nehezíti a hiányos intézményi háttér és ellátórendszer, amely sokszor nem tudja megadni a menekülő nőnek a számára szükséges segítséget. Ezért a szakértők arra bíztatnak mindenkit, hogy segítőként is nyugodtan hívjuk fel a NANE segélyvonalat, tegyük fel a kérdéseinket. És ami a legfontosabb, hallgassuk meg, hogy mire van szüksége magának az érintettnek. Néha a legegyszerűbb kérdés a leghasznosabb. Ne féljünk megkérdezni: „Hogyan segítsek?”.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.