Párkapcsolat – 11 jel, hogy érzelmi bántalmazás áldozata vagy

Vegyük észre a vészjeleket!

A fizikai bántást könnyű észrevenni, az érzelmi bántalmazás azonban sokkal kevésbé észlelhető egy párkapcsolatban. A környezet sem feltétlenül figyelhet fel rá, amely csak megnehezíti az áldozat helyzetét. Melyek az érzelmileg bántó kapcsolat egyértelmű jelei?

A fizikai bántalmazással szemben, amely szembetűnő  és nyilvánvaló lehet, gyakran nehezebb meghatározni és észrevenni az érzelmi bántalmazást. Az áldozat számára sokszor zavarbaejtő a helyzet, mert legtöbbször olyan szituációkban érhető tetten, amit tévesen akár „gondoskodásként” is érzékelhet.

A kapcsolat elején az érzelmileg bántalmazó fél kedvesnek és figyelmesnek tűnik. Ez a periódus azonban a szakember szerint csak az elkövető kezdeti viselkedése, melynek során megszerzi a partnere bizalmát és megbecsülését, amely a későbbi visszaéléshez sebezhetővé teszi őt. A fizikai erőszaktól eltérően az érzelmi bántalmazás meglehetősen finom és gyakori, hogy az áldozat úgy éli meg, hogy a másik csak „gondoskodik róla”.

Fotó: 123rf.com

Lisa Ferentz, szociális munkás, traumákra szakosodott oktatási szakember arra figyelmeztet, hogy az érzelmi bántalmazást az elkövető saját erejének fitogtatására használja fel, valamint arra, hogy fenntartsa ellenőrzését a kapcsolat felett – s számos formája lehet, beleértve a kritikát, a fenyegetést, sértést, nevetségessé tevést, lekicsinylést, megszégyenítést, hazudozást és ignorálást isAz érzelmi bántalmazás egy kapcsolatban nem szemmel látható, de igen komoly traumát okoz az áldozatnak, aki később szorongással, depresszióval, krónikus fájdalmakkal szembesülhet és rászokhat az alkoholra vagy egyéb szerekre.

Nagyon fontos odafigyelni a jelekre – és időben kilépni egy érzelmi bántalmazással járó párkapcsolatból.

Melyek ezek a jelek? Lássuk az első ötöt.

1.Jóformán tojáshéjon járkálunk, csak hogy ne zavarjuk meg a partnerünket: mindent igyekszünk úgy csinálni, nehogy kritika vagy sértés céltáblái legyünk.

2.A partnerünk torzítja a valóságot, azért, hogy fenntartsa ellenőrzését a kapcsolat felett: valós dolgokat egészen másként ad elő, próbálja megmásítani a megtörtént dolgokat, ezzel alátámasztva, hogy minden úgy igaz, ahogy ő látja. Jellemző, hogy azt mondja, „nem emlékszel jól” vagy „sosem mondtam ilyet”. Sokszor arra akarják párjukat rávenni, hogy ismerje be, ő téved vagy ő a hibás. Reakcióik idővel valóban azt váltják ki, hogy a partnerük kételkedni kezd magában s a lelkében torzulást idéznek elő. Már nem bíznak saját megérzéseikben, értékítéletükben.

3.A partnerünk állandóan ellenőrizget és tudni akarja, mit csinálunk, hol vagyunk: az érzelmi bántalmazás jellemző formája, amikor a párunk teljes kontrollt igyekszik gyakorolni felettünk. Naponta többször ír vagy hív, csak hogy tudja, mit csinálunk – gyakorlatilag már zaklat. Magatartásával aztán nagy eséllyel eléri, hogy a párja korlátozza a máshol és másokkal töltött időt, mert kezdi kellemetlenül érezni magát.

4.Párunk csúnya és sértő dolgokat mond, amelyet tréfának tüntet fel: az érzelmi bántalmazás része az is, ha a partnerünk sértő megjegyzéseket vág a fejünkhöz, majd amikor panaszkodunk emiatt, azt állítja, hogy csak viccből mondta és túl érzékenyek vagyunk. Csakhogy a szarkasztikus megjegyzések valójában a valódi véleményét és hozzáállását tükrözik.

5.Észrevesszük, hogy állandóan bocsánatot kérünk, még akkor is, ha tudjuk, semmi rosszat nem követtünk el: egy olyan kapcsolatban, ahol jellemző az érzelmi bántalmazás, a bántott fél gyakran meg van győződve róla, hogy ő a buta, alkalmatlan és önző, mert partnere annyiszor vádolta ezzel, hogy elhitte.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.