Mit tapasztalunk, ha gyengül a gátizom?

A gátizom gyengeség első jelei a hüvely és az ánusz tájékán jelentkeznek. Ezekről a jelekről beszélt Gottlieb Ildi intim torna oktató.

Mik a szégyenérzettel párosuló panaszok, amikkel sokan együtt élnek anélkül, hogy kiderülhetne a miértje és az igen egyszerű megoldása? Sok intim panaszt az élet velejárójaként könyvelnek el az emberek, mivel nincs róla felvilágosítás. Ezért, ha elviselhetetlen mértéket öltenek a problémák, akkor derül ki, hogy nem is kellett volna ennek megtörténnie.

Amikor az intim gyengeség tüneteiről beszélünk, gyakran felmerül az „ó én ezt évek óta tapasztalom, de nem tudtam, hogy ez már azt jelenti, az élet velejárójának tekintettem és nem mondta az orvosom sem, hogy megoldhatók egyszerű intim tornával az intim izmok gyengeségének tünetei” – mondattal.

A medencefenék izmok már korán jelzik erővesztésüket. A húgycső és a végbélzáróizom esetében, meglepetésszerű kellemetlen tüneteket tapasztalhatsz. A hüvely erővesztése esetén kevés nőnél tudatosul, hogy amit tapasztal, az valójában mit is jelenthet.

Az első jelek

– A húgycső gyengülését jelzi, ha tüsszentésnél, köhögésnél, nevetésnél pár csepp vizelet akaratlanul távozik. Később fokozódnak a tünetek és szökdelés, kocogás, futás közben vagy nehéz szatyor, tárgy emelésénél is jelentkezik a vizeletvesztés.

– A hüvely tónusának csökkenése, pl.: tarkónállásnál (gyertyaállás) vagy szerelmeskedés közben egyes pózoknál, amikor a csípő megemelkedik, levegő áramlik a hüvelybe, amikor gyenge és kellemetlen hangot ad.

– Szeretkezés közben rövid idő elteltével tágnak érzed a hüvelyed és csökken, a hímvessző érzete esetleg a hüvely orgazmusod sem mindig van vagy gyenge az extázisa.

– Uszodában vagy kádfürdőnél víz szivároghat a hüvelyedbe és ettől gyakrabban kapsz gyulladást, gombás, bakteriális fertőzést.

Fontos, hogy a hüvelynek zártnak kell lennie, hogy intim védelmed megmaradjon, ehhez elengedhetetlen a rendszeres és szakszerű intim torna.

depresszio, szex

A végbél is jelez

– A végbélzáróizom gyengeségét, eleinte széltartási nehézség jelzi, majd később széklettartási probléma lesz belőle

– Később nehezen különböztethető meg, hogy szél vagy széklet akar távozni.

– Aranyér kitüremkedése az izmok és a kötőszövetek meglazulását mutatja.

Előrehaladottabb tüneteknél már tapasztalható a szervek süllyedése is

– Hólyagsüllyedés (Cystokele)

– Húgycsősérv (urethrocele)

– Hüvelysérv (Enterocele)

Végbélsérv (rectocele, descensus ani)

Érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy az előrehaladottabb tünetek nem csak az idősebb korosztály panaszai. Előfordul, hogy nem jelentkeznek elsőfokú medencefenék gyengeségre utaló panaszok, hanem kiderül, hogy valamelyik alhasi szerv elindul lefelé. Vagyis kórtól függetlenül, inkább életmódbéli szokásoknak köszönhetően alakulnak ki az intim panaszok. A gáti erővesztés mértéke és területi kiterjedése is ennek függvénye.

Ezért jól felfogott érdekünk, hogy minél hamarabb megtanuljuk az intim torna gyakorlatokat és még időben kezdjük karbantartani az intim zónánkat, hogy ne akkor kelljen hirtelen szembesülnünk egy komolyabb süllyedéssel, amikor már nagyobb energia befektetés kell a regenerálódáshoz.

Intim önvizsgálat
1. Zuhanyzás után, álló testhelyzetben, nyúlj egyik ujjaddal a hüvelyedbe.
2. Szorítsd meg az ujjad a hüvelyizmaiddal és osztályozd le a szorítás mérték 1 és 5 között. Az erős szorítás érzete megfelelő.
3. Most próbáld megtartani ezt a szorítást nagyjából 6 másodpercig.

Ne csüggedj, ha most csak kettest adnál magadnak a szorításra, vagy ha nem, tudtad 6 másodpercig megtartani a szorítást. Az átlag edzetlen gáti erő ilyen.

Ahhoz, hogy a hüvely jól ellássa a medence tartó főfali funkcióját, kondicionálni kell. A jó gáti kondíciót, rövid idő alatt eléred az egyénre szabott intim tornagyakorlatokkal.

Végezd el a weboldalon található intim erőnléti tesztet, hogy tudd, hol tart most a női erőd és az egészségi állapotod.

Forrás: https://napidoktor.hu/index