Mi az a szexszomnia és hogyan kezelhető?

A szexszomnia, vagy “alvásszex” becslések szerint minden 12. embert érint, és általában férfiaknál fordul elő. Míg az alvászavarok más területei, például az alvajárás, az alvás közbeni beszéd és a nedves álmok kínosak és bosszantóak lehetnek, a szexszomnia sokkal súlyosabb lehet.

Mi a szexszomnia?


A szexszomnia egyike azon alvászavarok sorának, amelyek a “paraszomnia” gyűjtőfogalom alá tartoznak. A paraszomniában szenvedők akaratlan viselkedési formákat mutatnak álmukban. Ezek közül talán az ágybavizelés és az alvási rémálmok zavarják leginkább az érintetteket, de ha valaki  szexszomniában szenved, akkor az a személy viseli a a legnagyobb terhet, akivel együtt alszik.

Foto:123rf.com

A paraszomnia akkor jelentkezik, amikor az agy egy része alszik, egy másik része pedig ébren van, ami olyan helyzetet teremt, amikor az illető alszik, de mégis képes úgy cselekedni, mintha ébren lenne. Ha valakinek szexszomniája van, valószínűleg más paraszomniái is vannak, amelyek közé tartozhat az alvajárás, az alvásevés és – ami a legriasztóbb – az alvásvezetés!

“Szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt indítottak már eljárást olyan férfiak ellen, akik azt állították, hogy szexszomniában szenvednek”

Az alvásszex azt jelenti, hogy alvás közben szexuális tevékenységet folytatnak. Ez a maszturbációtól és a vokalizáláson át a simogatásig és egyes esetekben a közösülésig terjedhet. A szexszomnia nem gyors szemmozgású alvás közben jelentkezik, és az érintett általában másnap reggel nem emlékszik semmire.

orgazmus, szex

Fotó: 123rf.com


Egyesek számára az aktusok ködös álomnak tűnnek, de a legtöbbjük számára az éjszaka során elveszik, hogy mit tettek álmukban. A szexszomniások simogatják a partnerüket, legtöbbször még szexelnek is velük. Nem meglepő, hogy ez problémákhoz vezethet, és néha ezek komoly problémák. 

noszex, párkapcsolat

Fotó: 123rf.com

Lehetetlen bizonyítani vagy cáfolni, hogy ez a támadás idején így volt-e, de az agyhullámok alvásklinikán történő megfigyelése általánosságban a szexszomnia diagnózisát eredményezheti. Ha önnek ez az állapota van, nem fog tudni róla, amíg a partnere el nem mondja. Ha Ön a partnere olyasvalakinek, aki ebben szenved, sokkoló és zavarba ejtő lehet, amikor először fordul elő. Talán mulatságos furcsaságnak hangzik, de a szexszomnia zavaró és néha pusztító lehet.


Hogyan kezeljük a szexszomniát

Van néhány ismert kiváltó oka a paraszomniának és az szexszomniának, bár gyógymód nem létezik. Az alváshiány, a stressz és az alkohol mind szerepet játszanak az állapot kialakulásában, és azok az emberek, akik hosszabb ideig éjszakai műszakban dolgoznak, nagyobb valószínűséggel szenvednek paraszomniától és szexszomniától, mint azok, akik soha éltek ilyen időbeosztásban. Az éjszakai műszakok megzavarják a természetes testórát, és a hatások évekig tarthatnak. A szorongás és a depresszió szintén kiváltó oka lehet a paraszomniának, valamint az álmatlanságnak.

“Néhány nőnek valóban élvezetes szexben volt része a partnerével, miközben az aludt”


Ha valaki partnere vagy, akinek ez az állapota van, ne feledd, nem szándékosan ébreszt fel téged éjszaka egy jó kis tapizásért! Bosszantó lehet, bár néhány nőnek valóban volt már élvezetes szexélménye a partnerével, miközben az aludt. Néhány partner nehezen hiszi el, hogy ágytársuk aludt, és nem tudta, mit csinál, de ez valóban így van.

A partnered valószínűleg egyáltalán nem tud arról, hogy mit csinál, ezért próbálj meg nem túlságosan kiakadni rajta. Egyes nők szórakoztatónak találják, amikor a partnerük elkezd tapogatózni és próbál eligazodni a nemi szervükön álmukban, és a legtöbbször ez elég gyorsan el is múlik, és mindketten visszatértek a bóbiskolás országába. Ha ez tényleg kezd problémává válni, és túlságosan megzavarja az alvást, akkor egy-két éjszakára külön ágyban érdemes aludni, hogy kipihenjétek magatokat.

szorong, ágy

Fotó: 123rf.com

Ha te vagy az, akinek szexszomniája van, van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy az éjszakai szexszörnyet sakkban tartsd.

Csökkentsd a kiváltó okokat. Csökkentsd az alkoholfogyasztásodat, és próbálj meg jó alvási rutint kialakítani magadnak. A jó alvás az életed minden területe szempontjából fontos, ezért tilos telefon tévé és számítógép a hálódban, és tégy meg mindent, hogy a hálószobád és az ágyad nyugodt és békés legyen.

Mindannyian tudjuk, hogy a képernyők ártalmasak a hálószobában, és a telefonok és a táblagépek használatának korlátozása mindannyiunk számára jót tesz. Foglalkozzon bármilyen más problémával az életében. A stressz a szexszomnia egyik fő oka, de más mentális egészségügyi problémák is hozzájárulhatnak ehhez az éjszakai tevékenységéhez.

Ha csak egy kis heves pettinget tapasztalsz, valószínűleg te és a partnered is meg tudjátok oldani, sőt, meg is szokjátok. Ha azonban agresszívan viselkedik a párod alvás közben, vagy ez álmatlan éjszakákat okoz neked, akkor fel kellene keresnie a háziorvosát a problémájával kapcsolatban. Az alvásszexre léteznek kezelések, beleértve néhány gyógyszert is, és minél többet tudunk az állapotról, annál jobban tudjuk kezelni.

5 alvászavar, amit alváslaborban érdemes vizsgálni

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.