Milyen ízekre, milyen fűszerekre van szükség egy jó diétához?

Életmódváltás. Divatos kifejezés, és lássuk be, egyre inkább az lesz, hiszen egyre többen szeretnének tudatosabban élni, jobban vigyázni magukra, megóvni egészségüket. Ezt pedig jól megválasztott étkezéssel, sok mozgással, megfelelő folyadékfogyasztással és elegendő alvással érhetjük el.

Mindenekelőtt persze le kell győzni a tévhiteket. Az egyik legerősebb ezek közül az, hogy az egészséges étel nem lehet finom. Nem lehet ízletes. Ha pedig a diéta szó elhangzik, legtöbben biztosan a nyers salátalevelekre asszociálnak, meg arra, hogy egyszerűen nem lehet többet finomakat enni. Éppen ellenkezőleg.

fuszerek

Foto:123rf.com

Biztos, hogy kell egy pár fűszerkeverék, amely alkalmas a grillezett, zsiradék nélkül, esetleg sütőpapíron sült húsok, csirkemell, pulykamell, halak megbolondítására.

Egy finom sült csirkéhez lehet kicsit megint mást használni, például a kifejezetten csirkemellre komponált fűszerkeverékeket, melytől a hús szaftosabb és porhanyósabb lesz: vöröshagyma, só, fokhagyma, füstölt paprika, paradicsom, rozmaring, kakukkfű, korianderlevél és feketebors. A halak, rákok szeretik a citromot, a kaprot, koriandert, mustármagot, a szegfűborsot, sőt a gyömbért is.

Ugyancsak jó, ha a sült, pirított, grillezett zöldségeinkhez, padlizsánhoz, cukkinihez, gombához is megtaláljuk a megfelelő ízeket, akár wokban, serpenyőben vagy szabadtéri grillen készítjük őket. Ezekben dominálnak a zöldfűszerek, bazsalikom, rozmaring, tárkony, borsikafű, kakukkfű, snidling egyaránt jól megfér egymás mellett, egy pici só és az elmaradhatatlan fokhagyma és vöröshagyma társaságában. Friss salátákhoz, dresszingekhez használjunk sok fűszernövényt, jól áll nekik az oregano, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, menta által alkotott keverék.

Így tudjuk tartósítani a zöldfűszereket

Forrás: Napidoktor.hu