Mikor, milyen folyadékot fogyasszunk?

Ásványvízből sem mindegy, melyiket választjuk egészségi állapotunk alapján! Sokan csak legyintenek, ők bizony nem szeretik a vizet, ráadásul 1-2 pohárnál többet, még a nyári melegben sem tudnak elfogyasztani belőle.

Folyadék minőség és mennyiség

Pedig Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus (testsúlygyógyász) szakorvos szerint mindenkinek sokkal jobban oda kellene figyelnie a megfelelő folyadékbevitelre és arra is, hogy milyen típusút fogyasztunk nap, mint nap!

„Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyadékokat fogyasztunk rendszeresen. Nem véletlen, hogy minden folyadékfogyasztási ajánlás 1. helyén a tiszta, nem ízesített víz szerepel (csapvíz, forrásvíz, ásványvíz stb.). Az utóbbi években nagyon divatba jött az ásványvíz fogyasztás, azonban vásárláskor érdemes a címkét is tanulmányozni, hiszen összetételben ( Na, K, Mg) jelentős különbségek vannak az ásványvizek között.  Más típusú ásványvíz ajánlott a kisbabáknak, a sószegényen, vagy éppen nagyon sósan étkező felnőtteknek, a magas vérnyomásban szenvedőknek, vagy az emésztési panaszokkal küszködőknek. Az ásványvíz ajánlott összetételét befolyásolják a táplálkozási szokások is, Magyarországon például a férfiak ötször, a nők háromszor több sót fogyasztanak a kelleténél (sózás, sót tartalmazó élelmiszerek pl. péksütemények, felvágottak stb.), míg a kálium és magnézium fogyasztás elmarad a kívánatostól a nem megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás miatt. Mindezek miatt ajánlott az alacsony össz ásványianyag- tartalmú ásványvizek fogyasztása, melyekben a kálium és a magnézium együttes tartalma magasabb, mint a nátriumé”– árulja el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus.

A legtöbb üdítő elvonja a szervezetből a vizet!

„A natúr vízen kívül sokan kedvelik az ízesített vizeket, az élénkítő hatású teákat, kávékat, energiaitalokat, de nyáron megnő az üdítők, gyümölcslevek forgalma is, és nyári estéken az alkohol szinte észrevétlenül itatja magát (sör, bor, koktélok, tömény alkohol, pezsgő). Nem árt azonban tudni, hogy minden olyan folyadék valójában vizet von el a szervezettől, amiben pl. koffein,  cukor vagy édesítőszer van.  A vízelvonás szempontjából kiemelt helyen szerepel a kávé, fekete és zöld tea, kóla és töményebb alkoholos italok, melyek elfogyasztásakor az elfogyasztott mennyiség dupláját kell víz formájában elfogyasztani.

gyümölcslé

A frissen facsart gyümölcslevek igazi kalória- és szénhidrát bombák, a vércukorszintet azonnal és drámaian megemelik, ezért minél ritkábban és  naponta maximum 3 dl adagban érdemes limitálni a fogyasztásukat, 3-5 dl vízzel duplájára hígítva. Kerülendő az üdítő, sőt még az egészségesnek hitt, cukorral vagy sziruppal édesített limonádé fogyasztása is, hiszen a mérsékelt szomjoltó hatás mellett a testsúlyra kedvezőtlen hatást fejtenek ki. Nem véletlen, hogy sokan a nyári időszakban visszahízzák a tavasszal keservesen leadott kilókat”- árulta el dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus (testsúlygyógyász) szakorvos.

viz7

Néhány ital kalóriatartalma (adagnagyságtól és összetételtől függően):

1 jegeskávé                                                                      ~ 350-900 kcal
kóla (5 dl)                                                                          ~ 225 kcal
1 doboz energiaital                                                        ~ 112 kcal
narancslé 5 dl                                                                   ~ 215 kcal
1 pohár alkoholos koktél                                             ~ 400-1000 kcal
világos sör                                                                         3 dl ~ 132 kcal
barna sör                                                                           3 dl ~ 200 kcal
limonádé (cukorral vagy sziruppal)                         3 dl ~ 60-140 kcal

Forrás: