Top 5 kérdés a koffeinről!

Egy ital, ami áldás a fáradt reggeleken. Vajon, valóban áldás vagy inkább átok? Most kiderül!

Néhány ember elképzelhetetlennek tartja az életét koffein nélkül, a kérdés csupán az, hogy ami számukra jótékony hatásként jelentkezik, az a szervezet számára ártalmas-e? Legalább annyi az ellene, mint a mellette szóló érv: vegyük tehát sorra a tényeket!

Eredet

A koffein az egyik legközkedveltebb élénkítő szer az egész világon. A Föld lakosságának közel 80 %-a fogyasztja rendszeresen, legtöbben kávé formájában.  A nevét is ennek az italnak köszönheti, mivel a koffein kifejezés a német kaffee, és a francia café szóból származik.

A kávé elkortyolása után a legintenzívebb hatását 30-45 perc után fejti ki, és majdnem 3 óra elteltével szinte teljesen elveszti erejét, majd ki is ürül a szervezetből. Ez azt jelenti, hogy felhalmozódni nem képes.

Tény, hogy a koffein hatással van a hangulatunkra, kitartásunkra, az agy érrendszerére, valamint a gyomor- és vastagbél tevékenységére, viszont ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a koffein mindenki számára kedvező.

Létezik-e koffeinfüggőség?

Igen. Számos kutatás támasztja alá, hogy a koffein függőséget okoz. Ha megvonjuk a szervezettől, rövid időn belül jelentkeznek a tünetek. Többek között fejfájást, levertséget és fásultságot tapasztalnak meg azok, akik a reggeli rohanásban elmulasztották meginni a kávéjukat.

kávé20


Vízhajtó vagy sem?

A koffein hiányában csökken az éberségünk, figyelemvesztés, nehéz koncentráció és ingerlékenység jelentkezik. Tehát az igazság az, hogy a koffeinre igenis rá lehet szokni, viszont mindig megmarad a rabjainak a legjobb kifogás: ,,az élvezet kedvéért fogyasztom, nem a hatása miatt.”

A kutatók alátámasztották, hogy a koffein elvonja a szervezetből a vizet, ezért aki rendszeresen fogyasztja valamilyen formában, ügyeljen arra, hogy más folyadék szintén kerüljön a szervezetébe! Ez különösen azért nehéz, mivel a kávén kívül más formában is hozzájutunk a koffeinhez – például, tea, energiaital vagy cola ivásával – melyeknél ugyanez a hatás jelentkezik.

Károsítja-e a ketyegőt?

Ez a kérdés gyakran előkerül, ha a koffein szervezetre gyakorolt hatását vizsgálják: összetett problémát kell elemezni, mivel a szívbetegségek kialakulása nem feltétlenül vezethető vissza egyetlen kiváltó tényezőre. Legtöbbször a helytelen életvitel okozza, melybe beletartozhat a mozgásszegény életmód, és a káros ételek fogyasztása egyaránt.

Ebből kifolyólag, az egyes kutatások eredményei olykor ellentmondnak egymásnak, az viszont mindenképpen elmondható, hogy a koffeinre rendkívül eltérő módon reagálhatnak az egyes emberek, tehát nem lehet egységes következtetést levonni a koffein fogyasztás és a szívbetegségek kialakulása között.

kaveszem2

Csont-hatás

Okozhat-e csontritkulást a rendszeres koffein bevitel? Az eredmények azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű koffeinfogyasztás károsíthatja a csontokat, vagyis megfigyelhető az összefüggés köztük. Öröm az ürömben, hogy nem kell teljes mértékben felhagyni a tea és kávé szürcsölgetésével, csupán csökkenteni kell az adagot. Emellett segít, ha ezentúl tejet keverünk az italainkba!

Mára számos készítmény segíti a fogyni vágyókat, hogy szert tegyenek áhított versenysúlyukra. Ha sorra vesszük a közkedvelt szereket, észre fogjuk venni, hogy szinte egytől egyik megtalálható az összetevők között a koffein.Segíti a súlyvesztést?

Talán ez az egyik legsúlyosabb érv annak alátámasztására, hogy a koffein valóban segít leadni a felesleges kilókat. Oka, hogy megemeli a test hőmérsékletét, és segít beindítani az elraktározott zsírok lebontását.

Ezek ismeretében mindenki eldöntheti, hogy továbbra is szürcsölget-e koffeines italokat. Akik már az íz és hatás rabjává váltak, valószínűleg nehezen mondanak le róla, de ha mégis megteszik, számolniuk kell azzal, hogy a szervezetnél elvonási tünetek fognak jelentkezni!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.