Lehet-e a “menedzserbetegség” tünete az ingerköhögés?

A nagy stressznek kitett és túlhajszolt munkavállalók, vezetők egészsége tipikus tüneteket mutatva rendül meg. A “menedzserbetegség” miatt rendszerint tele vannak a fül-orr-gégészeti rendelők.

A fül-orr-gégészeti rendelők nem csak ősszel és télen vannak tele köhögő felnőttekkel, egész évben sokan fordulnak légúti panasszal az orvoshoz. A szakorvos ilyenkor azonnal felteszi az ingerköhögéssel küzdő betegeinek a kérdést, hogy a gyomruk rendben van-e. A páciensek ezen általában meglepődnek, hiszen ők influenzára, annak krónikussá válására, arcüreg és tüdőgyulladásra, vagy allergiára gyanakszanak. A fül-orr-gégész azonban nem véletlenül küldi a betegeket gasztroenterológushoz. Amikor a saját szaktudását latba vetve minden felsorolt betegséget kizárt, refluxra, azaz gyomorsavnak a nyelőcsőbe való visszafolytására gyanakszik.

Ez a “menedzserbetegség” egyik jele. A refluxnál a gyomor felső záróizmának nem megfelelő záródása esetén a gyomorsav a nyelőcső környéki idegek ingerlésén keresztül égő érzést kelt a mellkasban, amit sokan szívinfarktusnak gyanítanak. A gyomorsav, illetve savas gőze a torokig felkerülve ingerköhögést is okozhat, a tüdőbe jutva akar vizenyősödést, tüdőkárosodást eredményezhet.

04_Stressz

Ha e betegség okait vizsgáljuk, egyértelmű a záróizom gyengesége mellett a fokozott gyomorra nehezedő nyomás, amit túlsúly, túlevés, terhesség, szűk ruha vagy valamely gyógyszer (aszpirin, nem-sztereoid gyulladásgátlók, stb.) okozhat. De kiváltója lehet erős fűszerek fogyasztásán túl a túlzott kávé vagy alkohol fogyasztása, valamint a rendszertelen táplálkozás, amelyek lelki okokra vezethetőek vissza. Gyakori kiváltója a munkahelyi stressz, amely elsősorban a vezetőket érinti, ezért nevezik a náluk jelentkező refluxot menedzserbetegségnek.

A menedzserbetegség mögött sok minden meghúzódhat, de kialakulásáért általában egy adott szituáció illetve élethelyzet a felelős. A folyamatos stressz jelentősen gyengítheti a szervezet védekező mechanizmusait. Természetesen ez a készenlét és feszültség bárki életében előfordulhat, de a pszichés zavarok és a legtöbbször ezek hatására kialakult szenvedélybetegségek sokkal gyakoribbak a vezető beosztásban dolgozók körében.

Statisztikák és becslések szerint ma Magyarországon minden harmadik-negyedik ember reflux-szal küzd, bár sokan nem is tudják. De hogyan szabadulhatunk meg a felsorolt tünetcsoporttól?

munka2

A gyakorlatban kizárólag anatcidokat használ az orvostudomány, amely csökkenti a gyomorsav mennyiségét. Hosszabb távon sajnos ez a megoldás az emésztés rovására megy, az emésztésben fontos baktériumflóra is gyengül. “Ezért fontos az a felismerés – mondja Dr. Andrew Weil, neves amerikai oktató orvos, az integratív kezelési eljárások szakértője – hogy nem a gyomorsavat kell csökkenteni, hanem a gyomor és a nyelőcső nyálkahártyait kell megvédeni a sav maró hatásától. A nyálkahártyák nyálkaképződését és saját védőmechanizmusát, azaz a lokális prosztaglandin termelődést fokozni lehet – folytatja a professzor – amit az orvosi édesgyökér flavonoidjaival el lehet érni.“ Ez nem gyógyítja a refluxot, de a tüneteit mérsékli, amelyek akár el is maradhatnak. Számos ilyen hatóanyagú készítmény van az Egyesült Államokban, de már idehaza is elérhető, pl. a Gastro-Bon rágótabletta. (Várandósoknak nem ajánlott.) Súlyos reflux tünetek esetén hasznos kiegészítő terápia antacid szedése mellett (csökkenthető az antacid dózisa), enyhébb esetekben alternatív megoldást jelenthet.

Amikor valaki a munkája, családi körülményei, vagy éppen szülés utáni stresszhelyzetbe kerül, érdemes legelőször is a kellemetlen tüneteket elhárítani. Például, ha a reflux tüneteit enyhítjük egy egyszerű táplálék-kiegészítővel, a páciens máris jobban érzi magát, fogékonyabbá válik a stresszt megelőző és csökkentő pszichoterápiás módszerek iránt. A betegség professzionális kezelése gyakran megköveteli az orvos és a pszichológus együttműködését.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.