Száraz ingerköhögés: okok és kezelés

Ingerköhögés az a köhögéstípus, mely nem jár váladékkal, száraz, gyakran rohamokban tör elő és kemény vagy csengő hangzású.

Az ingerköhögés lehetséges okai

Száraz köhögés akkor alakul ki, ha a légutakat valami ingerli, például kezdődő garatgyulladás, tüdőbetegségek (tüdőgyulladás) vagy bizonyos gyógyszerek (pl. ACE-gátlók, béta-blokkolók). De különböző gyulladások, az említetten kívül hörgőgyulladás, légcsőgyulladás, allergia, asztma vagy a légutakba került idegen anyag (por, gázok, kemikáliák, stb.) is kiválthatja. Ritkábban lehet a reflux, krónikus szívelégtelenség, tüdőfibrózis, tumor, lupus erythematodes vagy bordatörés kísérője, jele is.

Az okoktól függően a száraz köhögés mellett jelentkezhetnek egyéb tünetek is, így például torokfájás, nátha, kaparó érzés a torokban. A köhögés általában a szervezet védelmi reakciója; a köhögési reflex váltja ki, annak érdekében, hogy a légutakból az idegen anyag távozzon, idegen anyag lehet valamely kórokozó vagy nyák is.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

A háziorvos annak érdekében, hogy megtudja, mi okozza a száraz ingerköhögést, először kikérdezi és alaposan megvizsgálja a beteget. A kivizsgálás során szükség lehet mellkasi röntgenvizsgálatra, hörgőtükrözésre (bronchoscopia), szerológiai vizsgálatokra, fül-orr-gégészeti vizsgálatra, CT-re, stb. A tüdőfunkció-vizsgálatból következtetni lehet a tüdőkapacitásra, és kimutathatja a légutak esetleges szűkületét is.

Pszichogén ingerköhögés

Ha semmilyen szervi eltérés, betegség nem mutatható ki, előfordulhat, hogy az ingerköhögés pszichés okokra vezethető vissza. Az érzelmi megterhelés hatására fokozódik a köhögés, de az alvást nem szakítja meg köhögési inger. Okozhatják funkcionális zavarok, vagy TIC.

Ingerköhöés

Fotó: 123rf.com

A száraz köhögés kezelése

A terápia a köhögést kiváltó betegség gyógyítására irányul. Mivel a köhögés a légutak megtisztítását szolgálja, legtöbb esetben nem szabad erőltetni a köhögés elfojtását gyógyszerekkel. Gyógyszeresen a száraz köhögést váladékoldókkal tudjuk befolyásolni, ezeket addig célszerű alkalmazni, míg a száraz köhögés hurutossá nem válik. Száraz köhögésben, köhögéscsillapító gyógyszerek szedése lehet indokolt. Különösen akkor, ha a beteg éjszakai alvását akadályozza. A köhögéscsillapítók a köhögési reflex gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat.

A köhögéscsillapító gyógyszerek nem szedhetők tovább egy hétnél, egyeseknél fennáll a hozzászokás veszélye. Ezen kívül mellékhatásként székrekedés vagy az autóvezetést megakadályozó koncentrálóképesség-csökkenés jelentkezhet.A növényi hatóanyagú tablettáknál a hozzászokás veszélye nem fenyeget. Száraz köhögés ellen hatásosak a lándzsás útifű, az orvosi zilíz vagy az izlandi moha kivonatot tartalmazó szerek. A szopogató tabletták (különösen, amelyek sót is tartalmaznak) szintén enyhülést hozhatnak.

A házi praktikák is hatásosak lehetnek, így segíthet a meleg fürdő, a sós vízzel való gargalizálás és a citromos tea. Mivel a dohányzás is okozhat ingerköhögést, próbáljon meg leszokni e káros szenvedélyről!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.