Láb fájdalom – hol keressük az okot?

A kényelmetlen cipőtől a sarokproblémákig

Sokszor előfordul, de nem mindig tudjuk mire vélni – a láb fájdalom olykor teljesen váratlanul csap le ránk, máskor fokozatosan alakul ki. Minek köszönhetjük azonban? Hogyan segíthetünk ilyen esetekben magunkon?

Talán nem gondolnánk, de a lábfájdalom nem ritka dolog. Sokan küzdenek vele. Mivel a lábfejünkben 26 csont és 33 ízület található, valamint 120 izom, idegekkel, szalagokkal együtt, akár minden lépésnél történhetne valami probléma. Erőt kell kifejtetnünk a lépegetéshez, ráadásul a lábunk jelentős testsúlyt cipel.

A lábfej fájdalom bekövetkezhet nyilvánvaló okból, így például azért, mert beütöttük lábunkat, vagy mert hosszú időn át szorított a cipő. Ám ha nincs egyértelmű oka, gyanakodhatunk az alábbiakra.

  • Problémát okozhat a sarokfájdalom, valamint a csont kinövése, melyet sarkantyúnak is hívhatunk. Fájhatnak a talppárnák és az Achillesz-íny, okozhat panaszt tyúkszem és bőrkeményedés, de bütyök és az ún. kalapácsujj is.
  • Jellemzően olyan emberek panaszkodhatnak legtöbbet a lábfájdalomra, akiknek munkájukból adódóan sokat kell állniuk. Gyakori gond, hogy a magas sarkú lábbeli okoz gondot, illetve, hogy ahogyan idősödünk, megsüllyed a lábfej boltozata, a talp pedig szélesebb lesz.
  • Az arthritisz, mely a lábfejen vált ki panaszokat, többnyire diabétesz eredménye, vagy keringési zavarokat jelez.
  • Ismert, hogy a várandósság alatt jellemzően megduzzadnak a bokák és a lábfej, ám ez átmeneti állapot. Súlyosabb gond, hogy az elhízás hatására terhelődnek a lábak, lábfájdalom és ízületi panaszok is kialakulnak.
  • Érdemes odafigyelni arra is, hogy sportolás közben ne erőltessük túl a lábakat. Ilyenkor veszélyben lehet a térd, az Achilles-íny, a sípcsontok.

Otthoni praktikák a lábfájdalom enyhítésére

Ha gyötör bennünket a láb fájdalma, készítsünk otthon kényeztető lábfürdőt, vagy menjünk el talpmasszázsra. A lábfürdőhöz használhatunk forró vizet és borsmenta- , valamint eukaliptusz olajat, de váltófürdőt is készíthetünk. Ennek lényege, hogy előbb 5 percig hideg, majd 5 percig meleg vízben áztatjuk a lábakat, ezzel kitágítva és összehúzva az ereket és serkentve a vérkeringést.

A sarokfájdalomra legcélszerűbb az orvostól tanácsot kérni és talpbetétet vásárolni – többnyire a saroklyukasztásos, szendvicsre emlékeztető szerkezettel rendelkező betét segít, valamint érdemes gyulladáscsökkentő krémeket is alkalmazni.

A bőrkeményedésre és tyúkszemre erre a célra készített puhító krémek, ecsetelők, tapaszok javasoltak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php