Konyha nyitott polcokkal

A polcokkal berendezett konyhának vannak pozitívumai és negatívumai egyaránt, arról nem is beszélve, hogy nem ajánlott mindenkinek és minden lakásba.

Több száz kép található a világhálón, amin nyitott polcos konyhák találhatók.

Ezek a képek megfogják az embert, aminek következtében, sokan elhatározzák, hogy polcos konyhává alakítják át lakásuk főzőhelyiségét, vagy polcokkal felszerelt konyhát terveztetnek. Ám a képek alapján való döntés elhamarkodottnak mondható. Hogy miért?

A polcokkal felszerelt konyhát olyan lakásokba ajánlatos megvalósítani, ahol kicsi a konyha, hiszen ha kis főzőhelyiségekbe még felszerelünk szekrényeket, azok összenyomják a teret. Tehát a térnagyobbítás érdekében szereljünk fel polcokat. Vannak olyan konyhák, ahova nem lehet felszerelni felső elemsort, vagy sok a problémás falszakasz. Az ilyen helyzetekben megoldást jelentenek a polcok.

nyitott polcos konyha

Ha sok vagy nagy ablak van, akkor nem szerelhetünk be a konyhába szekrényelemeket, és ez fordítva is igaz, ugyanis ha tele tesszük a felső szekrényelemekkel, akkor megfosztjuk magunkat a természetes fénytől, ami viszont a konyhának fontos eleme.

A polcok esztétikai szempontból szépek lehetnek. De csak lehetnek, pont ezért olyan személyeknek ajánljuk csak, akiket nem zavar, ha a konyhai eszközeiket mindenki láthatja, aki a lakásban eltölt valamennyi időt, akik ezt a kockázatot vállalva izgalmassá tudják tenni ezt a látvány olyan tárgyakkal, amik csalogatják a látogatók tekintetét. Ehhez persze némi drágább színes és különleges csecsebecsét kell beszerezni.

nyitott polcos konyha 2

A nyitott polcok rengeteg takarítást és odafigyelést igényelnek, hiszen minden tányér, pohár bögre ki van téve a porosodásnak. Fontos megemlíteni, hogy nem ajánlatos tűzhely közelébe polcot tenni, mert a főzésből származó zsíros pára ott talál majd pihenőre.
Stabilitás szempontjából csak maga polc, nem valami biztonságos, de van pár elem, amivel megóvhatjuk a tányérokat, edényeket zuhanás következményeitől. Vannak olyan polcok, amik rendelkeznek olyan kis léccel, ami meggátolja az edényeket a leeséstől.

nyitott polcos konyha 3

A nem ajánlatos magasra felszerelni, mert el is kell tudni érni azokat a tárgyakat, amiket kiteszünk. Ha vannak olyanok, akik szeretnének a plafonig polcokkal felszerelni a konyhát, akkor tegyék csak, mert az is lehet esztétikus csak ne felejtsük el a rendezés elvét, miszerint a fontos, mindennap vagy majdnem mindennap használ dolgokat elérhető helyre tegyük, míg a kevésbé használatos eszközöket felpakolhatjuk magasabb szintre.

A polcok egyik legnagyobb pozitívuma, hogy lehetséges az átrendezés és az arculatváltás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php