OltáselleNe(t)s

Régóta bizonyított tény, hogy a rutin védőoltások biztonságosak és hatékonyak, miközben egyre többen állítják, hogy a vakcinák nagyobb veszélyt jelentenek, mint maguk a betegségek, amelyek ellen alkalmazni szokták.

Ha például a Google keresőjébe beírjuk a vakcina kifejezést, a tudományosan megalapozott, hivatalos védőoltások honlapjai mellett, számtalan, első pillantásra hivatalosnak tűnő vakcina ellenes oldal hivatkozását találhatjuk. De vajon mi lehet az oka a vakcinákkal szembeni, egyre terjedő ellenállásnak, mikor egyértelműen bizonyított tény, hogy számos betegséggel szemben hatékony és biztonságos védelmet nyújtanak?

Valeria Reyna szerint abban rejlik a vakcina ellenesség térnyerésének a titka, hogy a legtöbb ilyen esetben egy személyes negatív történet áll szemben a hivatalos forrásokkal. Az internet korában a vélemények, a tévhitek, illetve a néhány negatív személyes tapasztalat pillanatok alatt elterjednek, mondta Reyna, a Humán Ökológiai Főiskola humánfejlődési professzora.

injekci%2525C3%2525B310

Idén tavasszal az Egyesült Államokban, az Amerikai Betegségellenőrzési Központ adatai alapján az elmúlt évtized legnagyobb méretű kanyarójárványát regisztrálták a kutatók, annak ellenére, hogy 2000-ben a magas beoltási ráta következtében az Egyesült Államokból szinte teljesen eltűnt a kanyaró.

Reyna kutatása során világossá vált, hogy az embereknek többre van szükségük, puszta tényeknél ahhoz, hogy kellőképpen informáltnak érezzék magukat a vakcinákkal kapcsolatban. Az emberek a megfelelő háttértudás hiányában hajlamosabbak odafigyelni az anekdotákra és a megalapozatlan szóbeszédekre. És mivel az emberek túlnyomó része nem érti a védőoltások működését, ezt az űrt az internetről származó nem mindig megalapozott információkkal töltik ki, figyelmeztet Reyna, aki abban látja helyzet megoldását, hogy minél szélesebb körben kellene tájékoztatni a lakosságot a vakcinák hátteréről.

Forrás: