Méltósággal akarsz meghalni?

Egyre több holland gondolja úgy, hogy joga van a méltó halálhoz, amit maga választ meg, ha eljön az ideje.

Halálos adag barbiturátot, vagyis egyfajta nyugtatót tart otthonában a 78 éves, jelenleg még teljesen egészséges holland nyugdíjas, Hans Hillebrand. Bár az idős férfi egyáltalán nem elégedetlen az életével – teljesen aktív, szeret kertészkedni és gyakran jár operába – mégis szeretne felkészülni azokra az időkre, amikor már nem tudja ellátni önmagát vagy netán valamilyen fájdalmas betegségben fog szenvedni. "Saját magamért szeretném tenni. Én leszek majd a rendezője életem utolsó jelenetének" – magyarázta a korábbi sikeres üzleti menedzser.

Meglepő módon nemcsak Hans gondolkodik így, Hollandiában ugyanis egyre többen gondolják úgy, hogy alkotmányos jogba kellene foglalni a méltó, saját magunk által megválasztott halál lehetőségét. "A mai nyugdíjasok sokkal fontosabbnak tartják, hogy a saját magukat érintő dolgokban dönthessenek, mint a korábbi generációk tagjai" – magyarázta Ton Vink, a holland De Einder ("Befejezett Élet" ) mozgalom munkatársa. Céljuk, hogy informálják azokat az időseket a lehetőségeikről, akik eldöntötték, hogy véget szeretnének vetni méltó módon az életünek. A polgári kezdeményezés olyan népszerű, hogy már több, mint 117 000 aláírást gyüjtöttek össze, pedig ahhoz, hogy a parlament elé kerüljön a tervezet, elég 40 000 is.

tulvilag1

Törvény ide vagy oda, Hans elmondása szerint az öngyilkossághoz szükséges 50 pirulát, habár illegálisan, de könnyen beszerezte. "Nem vágyom arra, hogy egy szörnyű betegséggel harcoljak, miközben élőhalottként kellene élnem, mint egy lárva, a kórházban vagy az idősek otthonában" – tette hozzá a nyugdíjas.

A téma olyan népszerű lett az utóbbi időben, hogy még egy holland pszichológus, Bowdewijn Chabot által írt könyv is megjelent arról, hogyan végezhet valaki magával fájdalommentesen. A pszichológus célja az volt, hogy aki mindenképpen öngyilkos akar lenni, legalább ne brutális módon tegye, például ne kelljen leugornia valahonnan, hanem szerezze be a megfelelő pirulákat. A könyv 11 000 példányban kelt el.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: