Itt a piros, hol a piros – Véres a vizelet?

Finoman szólva is rendhagyó módon hívja fel a figyelmet a Gyógyulj Velünk Egyesület a hólyagrák legfontosabb tünetére, ami nem más, mint a véres vizelet. Véres vizelettel tuningolt „itt a piros, hol a piros” játék mutatja be hólyagrák legfontosabb tünetét. A kampány kreatívjait és teljes kivitelezését a DeepInsight ügynökség végezte.

A Gyógyulj Velünk Egyesület “Véres vizelet, cselekedj!” címmel indított kampányával a hólyagrák veszélyeire és legfontosabb tünetére, a véres vizeletre kívánja felhívni a figyelmet. A kampány egyik legérdekesebb eleme az a morbiditás határát súroló internetes játék, melynek alapja a klasszikus „itt a piros, hol a piros”, csak itt a kártyák vagy gyufásdobozok helyett WC ülőkék alatt rejtőző véres vizelet útját kell követni, majd a keverést követően megtippelni a helyét. A játék igazán nem könnyű, játékos legyen a talpán, aki az 5 keverésből mindannyiszor eltalálja a vörös vizeletet rejtő fajanszot. Ugyan a hólyagrák elleni nemzetközi küzdelem hónapjának a májust jelölték ki, a betegszervezet egész évben fontosnak tartja a figyelemfelhívást, ezért invitál továbbra is minél többeket a játék kipróbálására.

Veszélyben az idősebb korosztály és a dohányosok

Hazánkban a hólyagrák az összes daganatos megbetegedések mintegy 3 százalékát teszi ki, Magyarországon minden évben mintegy 2600 ember szembesül a betegséggel, a túl késői diagnózis miatt sajnos közülük sokan meghalnak. Ennek nem kellene így lennie!

A Hólyagrák.hu oldalon található információk szerint a húgyhólyag egyik legveszélyesebb megbetegedése a hólyagrák, mely elsősorban a 65 év feletti férfiakat veszélyezteti. Kialakulásában genetikai és külső tényezők is szerepet játszhatnak. Legjelentősebb kockázati tényező a dohányzás.

A nem és az életkor is befolyásolja a hólyagrák előfordulásának gyakoriságát: a hólyagrákos betegek 70 százaléka 65 évnél idősebb. A hólyagrák kialakulásának kockázata férfiak körében körülbelül háromszor akkora, mint a nőknél. A hólyagrák a férfiaknál a 4., a nőknél a 8. leggyakoribb daganattípus.

A kampány legfontosabb üzenete, hogy halogatás nélkül a háziorvoshoz vagy urológushoz kell fordulni, ha a vizelet színe megváltozik, vöröses árnyalatú eltérést vesz észre. Ez még nem jelenti, hogy biztosan hólyagrákja van, viszont a gyors kivizsgálás minden esetben indokolt.

A játék itt található: https://www.facebook.com/holyagrak/app/1678122849156255/

Forrás: https://napidoktor.hu/index