Sok vagy kevés a vizelet? Normál tempóban ürül, vagy csordogál?

Amikor vizelési problémával fordul valaki orvoshoz, a panaszai megítélése nyilvánvalóan szubjektív. Sok vagy kevés a vizelet? Normál tempóban ürül, vagy csak csordogál, nehézséget okoz elkezdeni vagy befejezni?

Éppen ezért a vizelet mennyiségének és sebességének megítélésére nagyon hasznos teszt az uroflow vizsgálat, amelyről dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa beszélt.

Mire szolgál az uroflow és az urodinámiás vizsgálat?

Vizelési panaszoknál fontos vizsgálat lehet az uroflow.

Nagyon gyakran azért fordulnak hozzánk a páciensek, mert problémájuk van a vizeléssel. Van, aki lassúnak érzi a vizelés tempóját, vagy gyengének a vizeletsugarat, sokaknak nehézsége van a vizelés elindításával, befejezésével, esetleg vizelettartási gondjai vannak. Ilyenkor hasznos az uroflow (vagy uroflowmetria), más szóval vizeletáramlásos vizsgálat, amely alkalmas a vizeletmennyiség, az ürítési sebesség és a vizeletürítés idejének megállapítására. Az átlagos és a maximális vizeletáramlás meghatározásával az is megbecsülhető, hogy milyen súlyos a vizeletáramlás esetleges akadályozottsága A záróizom működését és a hólyag működését pedig az urodinámiás vizsgálat képes tesztelni. Ugyancsak jó eszköz ez arra, hogy olyan problémák legyenek diagnosztizálhatók, mint a meggyengült hólyag vagy a megnagyobbodott prosztata – ismerteti Rákász doktor.

Milyen állapotok befolyásolhatják a vizeletürítést?

A vizeletürítés jellemzőit számos állapot és betegség befolyásolhatja, éppen ezért jelenthet bizonyos esetekben kihívást a differenciál diagnózis. Többek közt az alábbiak jöhetnek szóba:

  • jóindulatú prosztata megnagyobbodás, ami szélsőséges esetben akár teljesen elzárhatja a húgycsövet,
  • hólyagrák,
  • prosztatarák,
  • bármilyen akadály a vizelet útjában,
  • húgyhólyag diszfunkció vagy olyan idegrendszeri probléma (például sérülés vagy gerincvelő daganat), ami a húgyhólyag működési zavarát eredményezi.

Fotó: 123rf.com

Hogyan zajlik az uroflow vizsgálat?

 

A vizsgálat során gyakorlatilag egy speciális, tölcsérszerű edénybe kell vizelni, mindenféle erőlködés nélkül, ahogyan ez természetesen is működne. Könnyen lehet, hogy ez mentálisan nem könnyű, esetleg zavarba ejtő, de tudni kell, hogy a teszt során nem kell semmiféle elvárásnak megfelelni, hiszen éppen a vizelési gond az, amit diagnosztizálni szeretne az orvos.
Ahhoz, hogy könnyebben menjen a vizelés, fontos teli hólyaggal érkezni a vizsgálatra, és előzetesen arról is informálni kell az orvost, ha valaki terhes, ha gyógyszert, vagy valamilyen táplálék-kiegészítőt szed, mert tudni kell róla, ha valami hatással lehet a hólyag funkcióira.
A speciális edény rögzíti a vizelés időtartamát, a vizelet áramlásának sebességét, a maximális és átlagos áramlást, így minden olyan jellegzetesség mérhetővé válik, ami eltér a normálistól.
Az eredményeket, a szubjektív panaszokat, az anamnézist és esetleg más vizsgálatok eredményeit figyelembe véve tudjuk megmondani, pontosan mi lehet az oka a vizeletürítési panaszoknak. Ha pedig megvan a diagnózis, megbeszélhetjük, szükséges-e a kezelés, és ha igen, mi lenne a leghatékonyabb – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – A legfontosabb tehát, hogy ha megszokottól eltérő vizelési mintát tapasztal valaki, ne vegye félvállról, mert sokszor néhány egyszerű vizsgálattal megállapítható az ok és megkezdődhet a kezelés.

Így kezelhető hatékonyan és kíméletesen a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.