Véres vizelet: lehet, hogy hólyagrák?

Nem árt odafigyelni: lehet, hogy a véres vizeletet csak egy fertőzés okozza, de tünet a húgyhólyagrák jele is lehet!

A hólyagrák a vizelet tárolásáért felelős, rugalmas húgyhólyagot érinti. Az ötödik leggyakoribb ráktípus, de ha a korai szakaszban diagnosztizálják, igen hatékonyan kezelhető. Több típusa is van, ezek közül azonban csak néhány gyakori.

Az esetek 90 százalékában a rákbetegség urothelialis carcinoma, a többi gyakorlatilag ritka. Ide tartozik a laphámrák, adenocarcinoma, kissejtes carcinoma, leiomioszarkóma, limfóma és a melanoma. Bár a kutatók nem tudják pontosan megmondani, mi okozza a rákos megbetegedést, néhány rizikófaktor ismert a kialakulásában.

A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha valaki dohányzik, ha ugyanis az ember cigarettázik, a rákkeltő anyagok felszívódnak a tüdőben és a véráramba kerülnek. A vese szűri a vért, majd a „hulladék” a vizeletbe kerül, mely a húgyhólyagon keresztül távozik a testünkből.

Sajnos a rákkeltő anyagok a vizeletben maradnak, és károsítják a sejteket a hólyagban, ami rákhoz vezethet. A kutatók szerint bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség, emeli a rák kialakulásának kockázatát. Például, a festékek előállításához használatos anyagok köthetők a hólyagrákhoz: az úgynevezett aromás aminók, amelyeket a bőr-, gumi-, festék- és más termékek készítésben használatosak.

A hajfestékekkel dolgozó fodrászoknak, a festőknek, és a nyomdákban dolgozóknak, sőt a teherautó sofőröknek is nagyobb esélyük van a hólyagrák kialakulására, mint a más iparágakban dolgozóknak. Nagyobb ezen felül a hólyagrák kockázata, ha kaukázusi emberről van szó, illetve férfiról; kockázati tényező az idősebb kor; ha a családban már volt valakinek hólyagrákja; ha az illetőnek valamilyen, veleszületett húgyhólyag-rendellenessége van; krónikus húgyhólyag-gyulladásban szenved (cystitis); és ha nem iszik elegendő folyadékot.

vitx2zvf1

A betegség tünetei

Hólyagrákra lehet gyanakodni, ha a vizelet véres: ez vagy szabad szemmel látható, vagy vizsgálat során derül ki, vagy ha a vizelés fájdalmas, és gyakran kell vécére mennie az illetőnek. Amennyiben a vizsgálat során az orvos azt gyanítja, hogy valami baj van a hólyaggal, elsőként vizeletvizsgálatot javasol, melynek során kiderülhet, hogy fertőzés okozza-e a panaszokat, vagy valami más: van-e baktérium a vizeletben, illetve jelen van-e a vér benne.

Amennyiben valakit már kezeltek húgyúti fertőzés, vagy cystitis miatt, de nem érzi jobban magát a gyógykezelés, illetve a gyógyszerek bevétele után sem, ezt fontos tudatnia orvosával! Az orvos ebben az esetben a tumor markereket is ellenőrizni fogja a vizeletben, ugyanis bizonyos proteinek fokozott mértékben vannak jelen a vizeletben, ha hólyagrákról van szó.

A másik vizsgálat a vizelet citológia, melynek során a vizeletmintában kóros sejtek jelenlétét kutatják, és mikroszkóppal is megvizsgálják őket. Ha fennáll a rák gyanúja, az orvos cisztoszkópiát (hólyagtükrözést) javasol: ennek lényege, hogy az orvos bevezet egy vékony csövet a húgyhólyagba, amely mikroszkópikus méretű kamerát tartalmaz.

Ez teszi lehetővé, hogy az orvos a hólyagba lásson. Amennyiben gyanús területeket észlel, biopszia is elvégezhető a cisztoszkópia közben: ennek során szövetmintát vesznek a hólyagból. Csak így lehet biztosan megállapítani, hogy rákos daganatról van-e szó.

A betegség kezelése

Amint kiderül, hogy hólyagrák áll a tünetek hátterében, és megállapítják, milyen stádiumban van a beteg, megtervezik a kezelést, amely a rák típusán, a betegség előrehaladottságán, és a beteg általános egészségügyi állapotán is múlik.

y4no2pkc

A leggyakoribb megoldás a műtét. Ez lehet kisebb operáció, melynek során hólyagtükrözés segítségével távolítják el a kisméretű felületi tumorokat, de az is lehet, hogy a teljes húgyhólyagot el kell távolítani (cisztektómia).

A műtét önmagában végezhető, de kemoterápiával és sugárkezeléssel együtt is. A kemoterápiát a hólyagrák korai és későbbi stádiumában is szokták javasolni, de a kezelés kicsit más, ugyanis a rák korai szakaszában a kemoterápiás hatóanyagot katéteren át juttatják közvetlenül a hólyagba: ez az intravezikális kemoterápia.

Az előrehaladottabb állapotok esetén azonban standard intravénás kemoterápiát javasolnak, a kemoterápiás anyagot a vénába juttatják. A sugárkezelést javasolhatják a betegség kezelésére, de arra is, hogy a hólyagrák okozta tüneteket enyhítse.

A sugárkezelés károsítja a rákos sejtek DNS-ét, képtelenné téve őket a szaporodásra, s bár a mellette levő egészséges sejteket is károsíthatja, a rákos sejtek igen érzékenyek a sugárzásra és elpusztulnak a kezelés során. Az egészséges sejtek viszont, sok esetben képesek teljesen meggyógyulni.

Nincs garancia a megelőzésre

A hólyagrák megelőzésére nincs biztos recept, csak a lehetséges rizikófaktorokat lehet kizárni, mint például a dohányzást. Ha lehetséges, minimalizálni kell a vegyi anyagoknak való kitettséget, és elegendő folyadék fogyasztása is javasolt!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.