Hozzájárul a daganatok szétterjedéséhez a morfium

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a széles körben elterjedt fájdalomcsillapítók, a morfium és más opiát-származékok segíthetik a daganatos sejtek növekedését és szétterjedését.

Az eredményeket Bostonban, egy nemzetközi onkológiai konferencián ismertették. A kutatásból arra is fény derült, hogy ha sikerül megakadályozni az opiátok eljutását a tüdőrákos sejtekhez, csökken a sejtek osztódási üteme, invazivitása és szétterjedése. Sejttenyészetekkel és egerekkel végzett kísérletek alapján a morfium hatásáért felelős ún. m receptor akár terápiás célpontként is szóba jöhet.

Ha klinikai vizsgálatok is alátámasztják a mostani eredményeket, megváltozhatnak a rákbetegek fájdalomcsillapítási kezelési irányelvei, állítja Dr. Patrick A. Singleton, a Chicagoi Egyetem adjunktusa, a témában megjelent két közlemény fő szerzője.

2020

A morfium növelheti a tumorsejtek osztódási arányát, megakadályozza az immunválaszt, elősegíti a daganatokat tápláló érújdonképződést (angiogenezist), és csökkenti a védőfunciót, mely egyébként akadályozza a daganatok behatolását más szövetekbe.

Singletonék megállapították, hogy a m receptor nélküli egereknél szemben a normális állatokkal nem alakultak ki tumorok, miután tüdőrákos sejteket fecskendeztek beléjük. Az is kiderült, hogy az egyébként az opiátok által kiváltott székrekedés kezelésére alkalmazott metil-naltrexon 90 százalékkal csökkentette a normális egerekben a tumorsejtek növekedését.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.