Itt a fesztiválbetegségek szezonja!

Egy-egy önfeledt fesztiválozás után könnyen felbukkanhatnak egy nemi betegség tünetei, mint például folyás, viszketés, fájdalom. Az idejében elkezdett nőgyógyászati és urológiai kezelés megszabadíthat a kételyektől és a következményektől!

A nemi betegség nem terjed tüsszentéssel

“A STD-t, vagyis a szexuális úton terjedő betegségek okozói a gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek, a fertőzés pedig ondó vagy hüvelyváladék útján terjed. Vagyis csak akkor fertőződhet meg valaki, ha közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. A legtöbb nemi betegségA nemi betegségeknek köszönhető a monogámia orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is átadható, különösen igaz ez a herpeszvírusra. Néhány nemi betegség (hepatitis B és C, AIDS és szifilisz) fertőzött vértermékek használatával vagy az intravénás drogot használók közös tűhasználatával is átadható. Az indirekt megfertőződés igen ritka, mindazonáltal nem ajánlott közös törölköző, higiéniai szerek használata” – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. A cseppfertőzéstől, vagyis attól, hogy köhögés, tüsszentés által, vagy akár ölelés, kézfogás által fertőződik meg valaki, egyáltalán nem kell tartani.

A leggyakoribb betegségek

Chlamydia-fertőzés

Az Európában nagyon elterjedt baktérium húgycsőfertőzést okoz. A nemi betegség tünetei a viszketés és a vizeléskor jelentkező égő érzés. A betegség jól gyógyítható antibiotikumokkal, de kezeletlenül terméketlenséghez, meddőséghez vagy méhen kívüli terhességhez is vezethet.

Gombás fertőzés

Az élesztőgomba (Candida albicans) a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója. Az ártalmatlan fertőzés kellemetlen következményekkel jár: makk- és hüvelygyulladás, viszketés, égő érzés, nőknél folyás. A betegség úgynevezett antimikotikumok és megfelelő higiénia betartásával jól kezelhető.

szexualis elet

Trichomonas

Ez az egysejtű parazita elsősorban a húgyvezetékben és a hüvelyben okoz olyan panaszokat, mint folyás, viszketés. A kórokozót mikroszkóp segítségével mutatják ki, és speciális gyógyszerekkel kezelik.

Gonorrhoea

A baktérium okozta fertőzés tünetei jellegzetesek: az aktus után 2-7 napon belül gennyes folyás kezdődik mindkét nemnél és fájdalom jelentkezik vizelés közben (bár míg a férfi nemi betegség tünetei jellegzetesek, addig nőknél előfordulhat tünetmentesség is). Antibiotikumokkal jól kezelhető, de ha kezeletlen marad, terméketlenséget okozhat, illetve megtámadhatja az ízületeket és a májat.

Hepatitis

A különböző hepatitis-vírusok közül elsősorban a hepatitis B és kismértékben a hepatitis C terjed szexuális úton. A betegség lefolyása egyénileg igen eltérő lehet: panaszmentesség is elképzelhető, vagy súlyos májgyulladás léphet fel, amely egyes esetekben halállal végződik. Az esetek nagy részében krónikus májgyulladás alakul ki, amely májcirrózishoz és májrákhoz vezethet. A fő probléma, hogy egyesek egész életükben vírushordozók anélkül, hogy megbetegednének, és ezáltal másokat is megfertőzhetnek. A hepatitis B és C vírusa a nemi kapcsolaton kívül vérátömlesztéssel, az intravénás drogot használók közös tűhasználatával, sőt időnként a testváladékokkal kapcsolat révén is terjedhet rossz higiéniás viszonyok között. A hepatitis B az egyetlen olyan, nemi úton terjedő betegség, amely ellen biztonságos védőoltás áll rendelkezésre.

Herpes genitalis

A vírusos nemi betegség tünetei a nemi szervek környékén megjelenő apró, viszkető hólyagocskák, amelyek fertőző váladékot tartalmaznak. Előfordul, hogy az érintett lázas is lesz és megduzzadhat a nyirokcsomói is. Sajnos a vírus a gyógyszeres kezelés ellenére is tovább élhet, és évekkel később egy újabb, enyhébb lefolyású betegséget okozhat. Fertőzött várandós nőknél a herpeszvírus átterjedhet az újszülöttre, akinél akár agyhártya-gyulladás is felléphet.

szex

HPV

A humánpapillóma-vírus nem csak szexuális úton terjed, de a nemi szervek környékén megjelenő, karfiol formájú szemölcsök kialakulását össze lehet kapcsolni a szexualitással. Jellemzően sebészeti úton távolítják el.

Megelőzni is, kezelni is lehet!

Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusának tanácsai:

  • Drog és alkohol általi bódult állapotban ajánlatosabb kerülni az szexuális érintkezést!
  • Gyanú esetén érdemes AIDS-tesztet végeztetni.
  • Óvszer használata (amely még mindig a legnagyobb, de nem a száz százalékos védelmet nyújt).
  • Hepatitis B-elleni oltás különösen a veszélyeztetett személyeknél (egészségügyi dolgozó, intravénás droghasználó, dialízises beteg, fejlődő országban élő külföldi).
  • A túlzott sterilitással, az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebb átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni.
  • Bármilyen probléma esetén azonnal szakorvoshoz kell fordulni!

Forrás: Oxygen Medical