15 évig is tünetmentes a Hepatitis C

Európai mércével mérve is élen járunk a hepatitis C gyógyításában. 2015-től szinte térítésmentesen juthatnak hozzá a betegek a legújabb vírusszaporodást gátló gyógyszerekhez, amelyekkel szinte 100 százalékos a gyógyulás.

A hepatitis világnap alkalmából számos szűrőkampányt szerveztek az országban, hiszen a fertőzöttek fele nem tud betegségéről. Magyarországon nagyjából 40 ezer lehet a kezelést igénylő, hepatitis C-vírussal fertőzött beteg, közülük minden második nem tud betegségéről.

Werling Klára egyetemi docens, hepatológus az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, a vírus okozta hepatitiseknek 5 fajtája van, az A- és az E-vírus csak szájon keresztül fertőz. Ezek a vírusok a széklettel ürülnek, a fertőzött végtermékkel beszennyezett étellel, itallal tudják az emberek megfertőzni saját magukat.

A hepatitis D-vírus önmagában nem fertőz. A B- és a C-vírusok pedig egészen más jellegűek. Tünetmentesek a fertőzést követő 10-15 évben, és csak azután okoznak krónikus májgyulladást, a későbbiekben pedig májzsugort és májrákot.

Németh György, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének alelnöke 18 éves kora óta rendszeresen adott vért. 2000- ben, egy véradás alkalmával szembesült azzal, hogy hepatitis C-vírusfertőzött. Rendszeresen jár kezelésekre, de mindezek ellenére sem tűnnek el szervezetéből a folyamatosan mutálódó vírusok. Az egyesület alelnökeként, Werling Máriával, az egyesület elnökével mindent megtesz azért, hogy felvilágosítsák az embereket, felkutassák a fertőzött betegeket és eloszlassák a tévhiteket.

hepatitisvakcina

Ha valaki megkapja a hepatitis C-t, akkor tudnia kell, hogy csak vére útján fertőz. Cseppfertőzéssel, kézfogással semmiképp sem! “Nagyon nagy tévhit, hogy a hepatitis C-t a mindennapi gyakorlatban az emberek megkaphatják egymástól, ezért kiközösítik az érintetteket munkahelyen vagy családban” – hangsúlyozta Werling Mária a műsorban.

Az esetek 30- 40 százalékában sosem derül ki, az illető hol fertőződött meg. Azok, akik a rizikócsoportba tartoznak vagy magas a májenzimszintjük, azoknak mindenképp érdemes a háziorvosnál kérni egy szűrővizsgálatot.

Az elmúlt 10 évben Magyarországon óriási előrelépés történt a hepatitis C gyógyításában. A jelenlegi gyógyszeres kezelés csak 12 hétig tart, és nincs mellékhatása. Az orvosok azt remélik, hogy 2040-re nem lesz hepatitis C-fertőzött Magyarországon.

Forrás: Hirado.hu

Forrás: