A “brazil fazonnal” jobban ki van téve a nemi betegségeknek

Amerikai kutatók több mint 14 ezer embert kérdeztek meg, hogyan ápolják a szeméremszőrzetüket. Azt találták, akik a csupasz “brazil” fazont favorizálják, 4-szer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg nemi betegséggel.

De az ápoltság távol tartja a tetvességet. A szexuálisan aktív felnőttek pedig többet adnak az altesti megjelenésükre.

A kutatók arra törekedtek, hogy kiderítsék, mi az oka a szeméremszőrzet ápolás erősödő tendenciájának, s a jelenséget mennyire táplálja a testszőrzettel kapcsolatos szemléletváltoztatás. A megkérdezték – összesen 14409 ember – beszámoltak az intim régióikat érintő ápolási szokásokról, a szexuális történetükről, beleértve a valaha elkapott nemi betegségeket is. Közel háromnegyedük azt mondta, hogy nyírta a szeméremszőrzetét, a nők (84 százalék) valamivel magasabb arányban, mint a férfiak (66 százalék).

nogyogyaszat, menstruacio

Foto:123rf.com

A University of California (San Francisco) szakemberei az “extrém” csoportba sorolta azokat, akik a szeméremszőrzetüket legalább 11 alkalommal teljesen eltávolították egy évben. Mások, akik a szeméremszőrzetük megbolygatását felvállalták bármilyen módon, 80 százalékkal nagyobb mértékben váltak kitetté a nemi fertőzéseknek. Az intenzívebb és gyakoribb nyírás nagyobb kockázatot jelent, a rizikója 3,5-ször magasabb az átlagnál. Míg az extrém csoport tagjai négyszeres valószínűséggel fertőződtek meg. Azonban mindkét csoportban a tetvesség kockázata jelentősen csökkent, ami azt mutatja, hogy az ápoltság megnehezíti a tetvek elszaporodását.

Foto:123rf.com

A tanulmány szerzője, Dr. Benjamin Breyer elmondta: “Ágyéki szőrtelenítés bevett gyakorlattá vált a férfiak és nők világszerte. A média által közvetített új ápolás szokások elfogadása azon alapul, hogy a modern társadalomban mi a definíciója a vonzerőnek, a tisztaságnak és a nőiesség vagy férfiasság érzésének. Ennek eredményeként megváltozott a felfogás arról, hogy mi a genitálisan normális.”

Ma már a szexualitás összetett fogalma is tükrözi a kulturális pluralizmust. Vagyis ismereteink, indítékaink sokrétűsége, a tudományos felfedezések (orvosi, pszichológiai, társadalmi kapcsolatok, jelenségek egymásra hatása térben-időben), az emberi jogok védelme és szabályozása toleránsabb viselkedést, szélesebb értelmezést ad a szexuális tevékenységnek. Már nem a reprodukció jelenti a társadalom számára az egyetlen elfogadható funkciót és célt, hanem egyenlő fontosságú funkciónak ismeri el az örömszerzést is. 

STD – megelőzni lehet, kezelni kell a nemi betegségeket

A kutató szerint több dolog is magyarázhatja eredményeiket. Először is az ápolás mikrosérüléseket okozhat a bőrön, ami erősíti a nemi betegségek terjedését. A másik lehetséges magyarázat az ápoló eszközök közös használata, de nem valószínű, hogy magyarázza az eredményeiket. A harmadik lehetséges ok, hogy a fanszőrzetüket kurtítók nagyobb valószínűséggel vesznek részt a kockázatos szexuális akciókban, mint azok, akik nem nyúlnak hozzá az intimszőrzetükhöz. A tanulmány a Sexually Transmitted Infections szakfolyóiratban jelent meg, és a hazipatika.com fordítása.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.