Tippek hűsítő teákhoz

Az idei nyár kánikulában, strandidőben gazdag. Ilyenkor különösen fontos az elegendő, jó minőségű folyadékfogyasztás. Ebben az időszakban is ihatunk sok-sok gyógyteát.

Természetesen a teák mellett a tiszta víz – forrás és ásványvíz – is elengedhetetlenek a nagy melegben. Általános szabály, hogy a gyógyteaivás mellett mindig fontos elég tiszta vizet is inni.

Olyan gyógynövényeket ajánlunk Önöknek, amiket hűtve is fogyaszthatnak, ízük üdítő és emellett persze jót is tesznek szervezetünknek.

Bodza
A magyar népgyógyászatban a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény. A cigányasszonyok minden részét használták gyógyításra: virágját, termését, levelét, kérgét és gyökerét. 1500 méter tengerszint feletti magasságig megnő, akár 6 méter magas, terebélyes bokor vagy fa formájában. A kellemes illatú szárított virágból készül jóízű, finom teája, melyet megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használunk. Szaunázás előtt ajánlott egy csésze bodzatea, mert segíti az izzadást. Hűtve is kiváló ízű.

bodza

Citromfű
A melissa görögül azt jelenti “méh” és valóban, Vergilius óta tudjuk, hogy a méhészek gyakran dörzsölik be a kaptár oldalát citromfűvel, hogy a kirajzásra készülő méheket maradásra bírják. Dél-Európában vadon terem, a mi éghajlatunkon csak termeszteni lehet.
Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Agyunkat, idegrendszerünket is erősíti, meghosszabbítja életünket!
Mentával keverve is kiváló üdítőitalt készíthetünk belőle. Nyugodtan ihatunk belőle naponta 2 csészével is vagy főzhetjük hígabbra nagyobb mennyiségben.

citromfű

Csipkebogyó
Latin neve kutyarózsát jelent. Az elnevezés onnan ered, hogy gyökerének veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak. Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de egyszer Aphrodité megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot.
A csipkerózsa éretten piros színű és kemény áltermését, a csipkebogyót az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtjük és mag nélkül, szárítva használjuk. Gyógytea készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle. A nagy melegben is jó C-vitamin forrás.

tea1

Erdei málna és erdei szeder
Az erdei málna levelét a nyár elején gyűjtjük. Az ókor óta használjuk összehúzó hatása miatt és a könnyű szülés elősegítéséért.
Az erdei szeder a rózsafélék családjába tartozik, évelő, tüskés félcserje, mely erdőszéleken nő. Forrázatát a cukorbetegségre is használjuk.
Mindkét növény teája ízletes. Összekeverve pedig még inkább, ezért javasoljuk üdítőként így fogyasztani. Amellett, hogy egy finom, az erdei szeder miatt vasat is tartalmazó keveréket iszunk, még a köszvényre és ízületi problémákra is gyógyírt készítünk magunknak. Nyári italnak készítve ajánljunk 1-1 evőkanálnyit mindkét növényből leforrázni egy liter vízzel, majd lehűteni. Esetleg egy kevés mézzel ízesíteni. Ez az arány egy nagyon híg főzet, nem gyógyító céllal készül!

Fürtös menta
A fürtvirágzatú, azaz fürtös menta baktériumölő és légúti tisztító hatású gyógynövény. Eurázsiában, a Mediterráneumban honos, hazánkban gyakori előfordulású növény. Emésztésjavító és nyugtató hatású is egyben, mint minden mentaféle. Magyarországon csak Gyuri bácsi gyűjti a Bükk erdeiben.
Élvezeti teának, nyáron hűsítő üdítőnek is kiváló, mivel jó az íze és korlátozás nélkül, bármeddig iható.

Forrs: gyorgytea.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.