Csipkebogyó és C-vitamin

A természetes formában elfogyasztott vitaminok fontosak. A hazánkban egyik legjobb C-vitaminforrás a csipkebogyó. A bibliában az égő csipkebokor Mózes elhívásának, később a barokk művészetben pedig a szeplőtelen fogantatásnak a jelképe.

A csipkebogyó húsának gyógyító hatásait már az ókori népek felismerték, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták. Manapság Európában közkedvelt a csipkebogyó tea és lekvár.

Az erjesztésével előállított bor Svédországban és Oroszországban a legnépszerűbb. Egyes népek még likőrt és pálinkát is készítenek belőle. Az angolok a héjától és magjától megfosztott gyümölcshúst többek közt cukorral felverve fogyasztják.

A csipkebogyó összetétele:

C-vitamin (200-1500 mg/100 g), A-, B1-, B2-, E- és K-vitamin, ásványi anyagok (például magnézium), cukor, aminosavak, pektin (vízben oldódó élelmi rost), szerves savak (alma és citromsav), cseranyag (tannin), illóolaj, karotinoidok,, flavonoidok, polifenolok (antioxidáns vegyületek)

csipkebogyo43321

A csipkebogyó jótékony hatásai:

Gyenge vizelethajtó (vesekő, vesehomok kezelésére), meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére, immunerősítő és roboráló hatású, serkenti a mellékvesék és a máj működését, külsőleg sebek, fertőzések kezelésére, vérzéscsillapító, emésztésjavító, köhögéscsillapító, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit, sejtöregedés gátló (kozmetikumokban)

A csipkebogyó felhasználása:

Gyógyteák, szörpök, lekvárok, likőrök, bor, pálinka, kozmetikai, készítmények (krémek, pakolások), virágkötészet, potpourri-k (illatosított szárított növények)

A csipkebogyó fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található flavonoidok gyulladásgátló, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti az érfalakat, fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

csipkebogyo1

A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcsteákban széles körben alkalmazzák. A növény gyógyászati célokra használt termését szeptember környékén gyűjtik.

A hűvös, őszi-téli hétvégéken remek családi program a kirándulással egybekötött csipkebogyó-gyűjtés, amiből hazaérve finom és egészséges teák, lekvárok készíthetők.

A csipkebogyótea receptje:

Gyógytea: Készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad.  Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle.
A friss virágból készült igen jóízű tea kiváló hashajtó. Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt.
Gyógybor: A csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen.
Egyéb felhasználás: A termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp. A lekvárhoz a csipkehúst használjuk mag és szőr nélkül. A megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adunk hozzá, hűtőben tároljuk.

Forrás: http://gyorgytea.hu/


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.