Hogyan szabadulhatunk meg örökre a szőrszálaktól?

Az átmeneti szőrtelenítésnek számos módját ismerjük és gyakoroljuk, de a végleges szőrtelenítés még nem terjedt el széles körben. A lézeres szőrtelenítés ma a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb eljárás, ami látványos és hosszú távú megoldást kínál, de ott vannak a villanófényes kezelések is, melyekről szintén egyre többet hallani.

Hogyan döntsük el, hogy melyiket válasszuk, mik az előnyök és mik a hátrányok? Dr. Parrák Zita a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője beszél a szőrtelenítésről.

hónalj

 

Szőrteleníthetünk a hagyományos, ideiglenes megoldásokkal, mint a borotválással, csipesz segítségével, gyantázással vagy vegyi úton, de ezek mind csak rövid távú megoldásokat nyújtanak, és számos veszélyes bőrproblémát eredményezhetnek. Nem csoda, hogy egyre több nő unja meg a folyamatos, időről időre ismétlődő procedúrát, majd dönt úgy, hogy többé nem akar a szőrszálakkal foglalkozni, és elkezdi a végleges szőreltávolítást eredményező kezeléseket.

„A nők körében a legelterjedtebb ideiglenes módszer a borotválás, mely egyszerűen levágja a bőr felszíne feletti szálakat. Előnye, hogy  gyors és nagyon egyszerű, hátránya sajnos az, hogy gyakorta, két-három naponta el kell végezni. A növekvő szőrszálak kellemetlen értéssel járhatnak, szúrnak, és hamar meglátszanak újra, emellett pedig előfordulhatnak olyan szőrbenövések is, melyek aztán szőrtüszőgyulladást okozhatnak” – mondja a szakember.

Kétféle lehetőség is létezik

Sokan nehezen tudják eldönteni, milyen végleges szőrtelenítő kezelést válasszanak, hisz laikusként nehéz különbséget tenni a lézeres és a villanófényes kezelések között. A lézer és az IPL is nagyenergiájú fény, mindkettő lényege a szőrtüsző, vagyis a szőr növekedéséért felelős sejtcsoport kiiktatása.

„A végeleges szőrtelenítés ma a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb eljárás, melynek köszönhetőn a hölgyek sok időt és energiát takaríthatnak meg. A végleges szőrtelenítés a bőr mélyén, a szőrtüszőben lévő, szőrnövésért felelős mátrixsejtet a hőenergiává alakuló villanófény segítségével kiiktatja. A szőrszál kihullik, és nem termelődik a helyén újabb, de mivel a szőrszálak a növekedés különböző fázisaiban vannak, több kezelésre lesz szükség a várt eredményhez. Hat-nyolc alkalom után véglegesen megszabadulhatnak a nem kívánt szőrzet 80-90%-ától, nagyjából ennyi ideig tart, mire minden működő szőrtüszőre sor kerül. A szőrszálak újbóli növekedésének megakadályozása mellett mindkét kezelési módszer jelentősen csökkentheti a szőrszálak növekedési sebességét, valamint azok vastagságát” – mondja Dr. Parrák Zita.

Jelenleg két ismert végleges szőrtelenítő eljárás létezik, az IPL és a lézeres megoldás. Mindkettőre igaz, hogy több alkalommal kell elmenni a kezelésre a várt eredményért, ugyanazon az elven működnek, azaz a szőrtüsző sötét pigmentje elnyeli a készülék által kibocsátott fényt, ami aztán hővé alakul, így kiégeti a sötét színű szőrszálakat, ezzel teszi a szőrnövekedést inaktívvá. „Az IPL és a lézeres kezelés közötti választás abszolút egyénre szabott döntés, amit befolyásol a bőrszín, a hajszín, a szőrszálak vastagsága, sűrűsége, és az is, hogy milyen mennyiségben és milyen gyorsan akar valaki megszabadulni a szőrtől. Érdemes szakember segítségét kérni, aki segít választani” – hívja fel a figyelmet.

Az IPL általában olcsóbb, mint a lézeres módszer, bár tény, hogy mindkét kezelés megkezdése egyszerre nagyobb anyagi ráfordítást igényel – átgondolandó, hogy az olcsóbb, de évtizedeken át alkalmazott módszerek sem gazdaságosabbak hosszú távon.

Mind a lézer, mind az IPL szőrtelenítés olyan technikák, melyek nem csak a testen, de akár az arc egyes részein is biztonsággal alkalmazhatók. A szemöldökön és a fejbőrön nem végeznek szőrtelenítő kezelést velük, de az arcvonal alatt, a felső ajkak felett, az állon alkalmazhatók. Mivel nem csak szalonokban, hanem az otthonokban is elvégezhetőek ezek a kezelések, fontos figyelmet fordítani a szem védelmére – akkor is, ha nem a szem környékén szőrtelenítünk. „A fény vibrálása károsíthatja a látást, ezért fontos, hogy a megfelelő védelmet biztosítsuk az IPL vagy lézeres szőrtelenítés során. Néhány otthoni készlet szemvédővel van ellátva, de ha nem, akkor érdemes ezeket külön beszerezni és minden alkalommal használni.”

Az IPL és a lézeres szőrtelenítés módszerei ugyanazokkal a mellékhatásokkal járnak. Bőrirritációra lehet számítani, de nincs szó komolyabb fájdalmakról, ezek általában: a vörösödés, a duzzanat, a viszketés vagy az érzékenység. „Egy napnál nem tarthatnak tovább ezek a kisebb kellemetlenségek, melyeket könnyen, bőrégéshez hasonló módszerekkel lehet kezelni. A bőr mindkét módszer után érzékenyebb a napfényre, ezért fontos, hogy a kezelés előtt és után is megfelelő védelmet kapjon a felület, tisztítani, hidratálni fokozottan érdemes a kezelést követő időszakban.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.